Čo pestovať ak ste pestovací antitalent?

Nedávno sme mali na návšteve talianov a pri pohľade na moju mini bylinkovú záhradku som sa dozvedela, že mám zelený palec :). Aspoň tak údajne v Taliansku titulujú ľudí, ktorým sa darí v pestovaní. 

Ak však zelený palec nemáte, ešte to nie je tragédia, možno ste len neskúsili tie správne izbové kvety pre Vás. Stále je tu možnosť mať rastliny, ktoré čistia vzduch, či dorastajú do väčších rozmerov a nijako nazaostávajú za náročnejšími rastlinami. 


1, Aloe vera rastlina má rada priame slnečné svetlo, čiže môže byť aj priamo na okne, no zvládne to je aj v polotieni. Zalievame ju, čo najmenej, maximálne raz za 1-2 týždne troškou vody do misky, nie priamo na rastlinu, a aj tak sa ešte stále uistíme či je substrát suchý. V zime rastlinu polievame dokonca ešte menej.

2, Dracena má rada teplé a svetlé miesta, avšak nie priame slnko. Dracenu polievame raz za 2 týždne, pre menšie rastliny asi 1 dcl vody, pri väčších samozrejme viac. Dracenu sa neoplatí preliať, pretože jej môžu rýchlo odumrieť korene. Pre jej zdravši vzhľad môžme listy rosiť rozprašovačom s vodou. Ďalšou výhodou draceny v priestore je jej schopnosť čistiť vzduch.

3, Filodendrón je rýchlo rastúca popínavá, ktorá preferuje polotieň. Filodendrón má rad vlhké prostredie, takže ho polievame relatívne často, zemina by mala byť stále mierne vlkhá, avšak voda by tam nemala stáť. V zime polievame o niečo menej, avšak stále dávame pozor, aby zemina nebola suchá. Filodenrón rovnako ako dracena sú izbové rastliny, ktoré čistia vzduch.

4, Juka má rada svetlé miesto, avšak nie priame slnečné žiarenie. Juku je potrebné zalievať často v menších dávkach, inak si nevyžaduje ďalšiu pozornosť. V zimnom období potrebuje juka zalievať tak raz za 2 týždne.

5, Sukulenty preferujú svetlé prostredie bez priamych slnečných lúčov. Sukulenty zalievame raz za týždeň troškou vody, aby sme ich nepreliali. Ako aj pri ostatných rastlinách, menej je viac, a tak sa stale uistíme, že substrát je úplne suchý, kým rastlinu polejeme znovu.


potted-731201jpg


6, Svokrin jazyk má rád svetlé a suché prostredie. Čím menej pozornosti mu venujeme, tým lepšie. Pri preliatí začne skoro hniť, takže ho zalievame opatrne, dlhšie suchá mu nevadia. V zime rastlinu polievame približne raz za mesiac, v teplejšom období raz za týždeň až dva.

7, Lopatkovec má rád teplé a vlhké miesta a to aj počas zimy, no nevystavujte ho priamemu slnečnému žiareniu. Zalievajte ho menším množstvom vody približne raz až dvakrát týždenne. Mierne ovädnutie listov nám naznačuje, že mu chýba voda. V takom prípade rastlinu trošku polejeme, nie však príliš, aby rastlina nestála vo vode.


Verím, že tieto izbové kvety prinesú radosť a sviežosť do každej domácnosti, bez ohľadu na pestovateľské zručnosti, či vzťah k starostlivosti o kvety.