Čaro ranných rituálov

Čaro ranných rituálov je o pravidelných návykoch a nie je o vhodnom množstve kávy, aj keď čo sa budeme klamať, dobrá káva k ránu patrí. Zároveň by sme však nemali zabudnúť, si k tej kávičke dať niečo výživné pod zub a spraviť si pohodové ráno. 

"Pohodové ráno je základom pohodového dňa...."  


Človek by si myslel, že dlhší spánok je super a každých 5 minút sa ráta, ale vo všeobecnosti to neplatí. Hoci niesom vyznávač dlhého spania,  človek by mal spať podľa svojej potreby 6 až 9 hodín, pričom stále by si mal nájsť čas vlastný ranný rituál, pretože pohodové ráno je základom pohodového dňa. 

Čiže aj keď sme si pospali o „vytúžených“ 5 minút viac, ale následne svoje telo vystavili rýchlemu rannému procesu bez raňajok, pretože si musíte spraviť make up či vlasy, pôžitok z dlhšieho spánku sa úplne vytratí.

alarm-clock-1193291_1920jpg


."..hlavné čo potrebujeme je vypestovanie si zvyku, ktorý je možné vybudovať za 21 dní. "


Čaro je v ranných rituáloch a pohode, pretože ako vravievam – ráno mi do toho určite nič nepríde. Ak sa nám podarí vstať podľa plánu, až po odchod do práce, máme nerušený čas pre seba alebo aspoň podľa seba. Človek je tvor veľmi šikovný a prispôsobí sa všetkým okolnostiam, hlavné čo potrebuje je vypestovanie si zvyku, ktorý je možné vybudovať za 21 dní. 


Tri týždne ubehú veľmi rýchlo, a tak to určite stojí za vyskúšanie. Skvelou motiváciu je challenge s kamoškou, manželom či len sama pre seba s následnou odmenou za dosiahnutie cieľa. Vyššia odmena = vysššia motivácia. Osobne mám rada výzvy a súťažné prostredie, takže potenciálny prínos víťazstva alebo darčeka je inšpirujúci pre moje vytrvanie.


V podstate sa nejedná o nič prevratné, nie je nič, čo funguje na 100%, sú to len malé detaily, ktoré môžu vstávanie trošku urýchliť či spríjemniť začiatok dňa.

Úspešné vstávanie začína spánkom

Začiatok úspešného vstávania začína už tým ako sa pripravíme na spánok. Spálňa a posteľ je priestor na spánok, meditovanie a oddych, vzhľadom k tomu, po zobudení by na nočnom stolíku mala byť kniha (alebo časopis), ktorú si večer čítame, budík na ráno a pohár vody. To je všetko, žiadne nadbytočné elektronické zariadenia


Ak je vstávanie problém, tak je nutné si dať budík niekam, kde je zložité na neho len tak dočiahnuť a kým sa k nemu dopracujeme, natiahneme, tak by sme mali vypiť pohár vody, ktorý sme si tam večer pripravili, pretože voda na ráno nás po celej noci hydratuje a okrem toho naštartuje naše procesy, čo spôsobí, že sa telo začne rýchlejšie zobúdzať.


drink-3229400_1920jpg


Bez raňajok ani na krok

Ráno je čas na relax a príjemný začiatok nového dňa, takže okrem chutnej a voňavej kávičky si pripravým pekne stôl – ďalší pohár vody, trošku ovocia a k tomu vajíčka so slaninkou, hrianky s avokádom, vločky či palacinky. Veľakrát sa teším na svoje raňajky už keď idem spať. Farebné raňajky lahodia oku a láska ide cez žalúdok. V lete si svoju kávičku alebo čaj vezmem na balkón a polejem kvety, v zime zas na gauč, kde sa ešte trošku ponaťahujem, či prečítam knihu, alebo píšem nápady na ďalší článok...

sustava_14_bpng


Ranný pohyb

Po raňajkách je čas na trošku pohybu, niekedy človek vážne iný čas ako ráno na to nemá a ranných 10 minút zbehne raz dva a nabudene sa bude cítiť nielen telo, ale aj hlava je za takéto cvičenie vďačná, pretože sa znovu o niečo viac naštartujú naše metabolické procesy a naša myseľ sa uvoľní. Nemusí to byť nič náročné, nemusí to byť joga či pilates, ak nie ste význávačky, kľudne to môžu byť základné cviky, aké sme zvykli mať na rozcvičku na telocviku, proste len trošku na zahriatie, ponaťahovanie sa.

Obliekam sa až po raňajkách, knihe, rozcvičke, keď už vyslovene nastal čas „za chvíľu“ odísť z domu, pretože pyžamo, bez ohľadu na to v čom spíme, predstavuje samo o sebe nevysloviteľnú pohodu, čo podporuje ideu pohodového rána.


"Pre pohodové ráno mobil do ruky nepatrí!"


Doteraz nepadlo slovo mobil, a to nie len tak náhodou. Podľa mňa pre pohodové ráno mobil do ruky nepatrí – odoberá energiu, koľkokrát ste nezmyselne len prechádzali prstom po obrazovke, lúskali sociálnymi sieťami a sledovali nezmyselné správy? Emaily aj správy na messangeri počkajú, kým máme za sebou náš ranný rituál a kým sme plný energie sa vydať z domu von (alebo aspoň kým sa neprezlečiem s pyžama). 

Asi tak hodinu a pol po tom, čo som vstala opúšťam byt spokojná, cca v presne stanovenom čase, s radosťou, že mám za sebou fajn produktívne ráno a koľko som toho už dnes pre seba stihla. Krok po kroku si človek vie vytvoriť svoje rituály a tak byť efektívnejší a užíť si ráno pre seba.

 sustava_15png