Ako šetriť vodou vo vašej záhrade

Úspora vody je dôležitou otázkou pre majiteľov domov, najmä počas letných mesiacov, keď je spotreba vody vysoká. Okrem šetrenia peňazí na účte za vodu je šetrenie vodou dobré aj pre životné prostredie. Tu je niekoľko tipov, ako udržať vašu záhradu hydratovanú bez plytvania vodou:

Umiestnite mulč okolo vašich rastlín.

Mulčovanie je skvelý spôsob, ako pomôcť pôde udržať vlhkosť, čo znamená, že rastliny budete musieť zalievať menej často. Mulč tiež pomáha udržať burinu na uzde, ktorá môže súťažiť s vašimi rastlinami o vodu.

Zvoľte správny čas a sposob pre zalievanie rastlín.

Zavlažujte rastliny skoro ráno alebo neskoro večer. To pomôže znížiť odparovanie, takže viac vody vsiakne do koreňov vašich rastlín.

Zavlažujte rastliny hlboko a menej často. Namiesto toho, aby ste svojim rastlinám dávali trochu vody každý deň, doprajte im hlboké namočenie raz alebo dvakrát týždenne. To povzbudí korene, aby rástli hlbšie, vďaka čomu budú vaše rastliny odolnejšie voči suchu.

Používajte vodu efektívne

Dávajte pozor na svoje zavlažovacie návyky. Venujte pozornosť svojim rastlinám a zalievajte ich len vtedy, keď to potrebujú. Nezalievajte ich podľa plánu, pretože ich potreby sa budú meniť v závislosti od počasia.

Zoskupte svoje rastliny. Keď zoskupíte rastliny s podobnou potrebou vody, môžete ich zaliať všetky naraz, čo vám ušetrí čas a vodu.

Vyberte si rastliny, ktoré sú vo vašej oblasti pôvodné. Pôvodné rastliny sú prispôsobené vašej miestnej klíme, takže budú vyžadovať menej vody ako nepôvodné rastliny.
Použite systém kvapkovej závlahy. Systémy kvapkovej závlahy dodávajú vodu priamo ku koreňom vašich rastlín, čím sa minimalizuje odparovanie a odpad.

polievane zahradyjpg

Zbierajte dažďovú vodu. Na polievanie rastlín môžete použiť dažďovú vodu, čo vám ušetrí peniaze na účte za vodu. Dažďová voda je dobrou voľbou aj pre rastliny, pretože je bez chlóru a iných chemikálií.

Nainštalujte dažďový senzor. Dažďový senzor automaticky vypne váš zavlažovací systém, keď prší, čo vám zabráni preliať vaše rastliny.

Použite hadicovú dýzu s úsporou vody. Vodohospodárna hadicová tryska vám môže pomôcť ušetriť vodu presnejším dodávaním vody.

Dodržiavaním týchto tipov môžete pomôcť šetriť vodou vo vašej záhrade a udržať vaše rastliny zdravé a šťastné.