Kvety v záhrade po celý rok

Kto by nechcel mať v záhrade kvety po celý rok? Veľmi rada trávim čas v záhrade, kvitnúca záhrada je očarujúca, človeku to dá novú zásobu energie a sily. Krásna záhrada môže byť pre nás na jar novým začiatkom, v lete príjemným oddychom, na jeseň farebnou radosťou a v zime chladným potešením.


Krásna záhrada si vyžaduje značné množstvo času. Na jednej strane je tu rýchla a odborná možnosť vybrať si záhradného architekta, aby nám to navrhol tak, aby sme mali v záhrade kvety počas celého roka, resp. kvitnúceho obdobia. No druhej strane je tu tá samozrejme náročnejšia možnosť, a to vybudovať si záhradu či záhony kvetov svojpomocne. Musíme rátať s tým, že nám to zaberie oveľa viac času, ale určite dospejeme k tomu, že budeme na konci na seba pyšní.


Na začiatku musíme mať predstavu, kde sa náš záhon bude nachádzať, a aby sme mali pripravenú zeminu a následne sa môžeme venovať výberu rastlín. Výbornou pomôckou je spraviť si nákres záhonu, záhonov či záhrady na papier a postupne si zaznačovať rastliny, kríky a dokonca aj stromy, podľa toho, ako by sme si našu záhradu predstavovali.  

Pre našu jarnú záhradu si môžeme vybrať rôzne druhy ovocných stromov či kríkov zlatého dažďa, liesky, driene, orgovánu, dulovca či magnólie, ktoré na jar nádherne kvitnú. Ale potom je tu aj široký výber kvetov: snežienky, bleduľa letná, krokusy, narcisy, tulipány, čemerica, jazmín nahokvetý, kalina voňavá, sasanky, hyacinty, korunkovka kráľovská, bršlen krídlatý, cigánsky kvet, červený rebríček a mnohé iné.


sustava_3jpg

V lete je pre nás asi úplne prirodzené, že kvety rastú všade, či už v záhrade alebo na balkóne v črepníkoch. Pre toto ročné obdobie si môžeme vyberať z najväčšieho množstva rastlín - hortenzia, krásnoplodky, jasmínovka, holandské kosatce, ibištek, klinčeky, ľalia, margarétka, modrý dážď, plamienok, iskerníky, ruže, levanduľa, petúnie, cínie, muškáty, echinacea, georgíny, astry, slnečnica, flox, kokarda, materiná dúška, pakost, plamienok, záhradné frézie, ružová krásnoočka, lobelka, tavoľník japonský ( v zime má krásne farebné listy). Zaujímavé môžu byť aj kríky ako napr. kríková vŕba či škumpa vlasatá, ktorá kvitne počas leta, v jeseni poteší farebným lístím a po opadaní listov, zaujímavým porastom konárikov.


400c44a2-ae1f-446b-87e5-1c0efd0b82d5jpg

Jesenná záhrada je neopísteľná už len farebnosťou lístia stromov a kríkov, kde môžeme nájsť všetky odtiene žltej až po červenú. Jeseň je najmä obdobím na záhradné úpravy, ale ešte stále je zopár rastlín, ktoré kvtinú ako napr. ľalia tigria, jesenná veternica, jesenná astra, chryzantéma, no do popredia sa dostávajú trávy - purpurová tráva, kortadérie, perovec psiarkovitý, plesnivec alpínsky či zbehovec plazivý.

Zimná záhrada je o niečo chudobnejšia na naše možnosti, ale ani to neznamená, že musí pôsobiť pusto a zanedbane. V zime sa môžeme primárne tešiť z rastlín či kríkov, ktoré sú stále zelené, či ich plody ostávajú na stromoch aj v zime. Do tejto skupiny môžeme zaradiť prevažne kríky, ktoré pre svoju večne zelenú farbu sú často využívané ako živé ploty - vavrínovce,  trnka, cezmíny, ktoré majú aj krásne plody, andromédka, dráč (darwinov), známy krušpán, rododendrón, vresy, osmantus či hlohyňa. Je jasné, že tu radíme aj ihličnaté stromy, ktorým sa dobre darí aj vo väčších kvetináčoch.

sustava_5jpg

V článku sme sa oboznámili s rastlinami, ktoré nám môžu skrášľovať záhradu počas celého roka, no prirodzene im musíme venovať svoj čas a byť si vedomí toho, aké rastliny sadíme. Do úvahy treba zobrať obdobie sadenia jednotlivých rastlín, ich rozmach rastu, ich veľkosť, prípadne ešte ich životnosť, teda či sa jedná o rastliny, ktoré sú ročné, dvojročné či trvalky. Podľa ich veľkosti dbáme aj na výber vhodného miesta a vhodných susedov.


Papier, ceruza, centimer a môžeme sa pustiť do kreslenia. Príjemné sadenie.

landscape-architect-design-garden-planjpg