Sušenie a skladovanie byliniek

Bylinky predstavujú dôležitú súčasť starostlivosti o záhradu, no rovnako aj vhodné doplnenie jedálneho lístka. Ak pri varení používame čerstvé lúčne alebo záhradné bylinky, tak ich stačí jednoducho natrhať pred varením. No v prípade zberu na sušenie sa postupuje trošku inak. 


Väčšina byliniek dosahuje svoju zrelosť pre zber v období pred kvitnutím a v tom čase je ich chuť a aj vôňa najintenzívnejšia. Obdobie zberu je pre každú bylinku iné, no vo všeobecnosti platí, že listy sa zbierajú ráno, keď opadne rosa (na slnku strácajú cenné liečivé látky), kvety v čase poludnia a korienky večerom.


plant-1438300_1920_1jpg


Ak sa rozhodneme pre zber byliniek, tak by sme ich mali zároveň aj rovno spracovať. Fantastickým pomocníkom sú nožnice na bylinky. Nastrihané stonky alebo lístky sušíme porozkladané na papieri, plátne, alebo spolu zviazané a zavesené hore stonkami, ukryté pred priamym slnkom. Počas sušenia by sme ich mali zopárkrát poobracať, aby sa rovnomerne presušili zo všetkých strán.


Sušenie viacerých druhov byliniek, by sme nemali miešať, pretože menšie môžu uschnúť skôr alebo silnejšie voňajúce bylinky môžu potlačiť vôňu menej aromatických rastliniek. Rastlinky sušíme tak 4-8 dní, pretože potom klesá obsah ich aromatických a liečivých látok. Bylinky, ktoré su po usušení tmavé alebo škvrnité, nemajú žiadnu výživnú hodnotu a mali by sme ich vyhodiť.


flower-2088624_1920jpg

Na sušené bylinky použijeme čisté nádobky s dobrým uzatváraním alebo plátené vrecká na bylinky a uskladníme ich na suchom a predovšetkým tmavom mieste, aby sa neznehodnotili, inak strácajú svoju chuť a výraznú vôňu. Každá nádobka s bylinkami by mala mať označenie s dátumom zberu, pretože bylinky, by sa nemali uchovávať dlhšie ako jeden rok.