10 vecí, čo robiť na jeseň v záhrade

Máme tu október a rozmýšľate čo so záhradou? Čo robiť na jeseň v záhrade? Alebo čo sadiť v jeseni? Predtým ako opadajú stromom posledné listy a ako padnú prvé snehové vločky, čaká nás ešte množstvo práce ako dať záhradu do poriadku. Dôležité, a niekedy aj podceňované, je aby sme záhradu pripravili na nadchádzajúce zimné obdobie, a tým ju pripravili na správnu regeneráciu a načerpanie živín a energie keď príde znovu jar. V niekoľkých bodoch si zosumarizujeme, na čo netreba zabudnúť, aby bolo všetko v jari pripravené na nový začiatok.



leaves-2901684_1920jpg


1. Zbavenie sa odumretých rastlín

Koncom leta záhrada stráca svoje čaro a začína pôsobiť ošumelo a neporiadne. S jeseňou prichádza zoznam povinností, ktoré si záhrada vyžaduje. Pri pozbieraní úrody a zbavení sa všetkých suchých rastlín a listov vieme zhodnotiť situáciu, ktoré rastliny a kríky potrebujú úpravu, strih či presadenie. Okrem rastlín by sme mali záhradu zbaviť hnilého ovocia a zeleniny, vzhľadom k tomu, že môžu obsahovať plesne a škodcov, a tie by nemali ísť na kompost.


2. Sadenie nových rastlín a stromov

V jeseni je čas na moju obľúbenú záhradnú aktivitu – sadenie nových stromov a kríkov a kvetov. Ideálne by sme mali tieto rastliny posadiť najneskôr 4 týždne pred prvým mrazom, aby sa korene stihli zakoreniť pred príchodom zimy.


Stromov nikdy nie je dosť.


Čo sadiť v jeseni? Záleží od toho, kde sa nachádza záhrada a my toho roku v Ľubietovej sadíme javor cukrový a čučoriedky, keďže chuť javorového sirupu spolu s čučoriedkami na francúzskom toaste je neodolateľná a skúšanie nových vecí je stále výzvou, takže prečo nie?




Okrem toho mi padla do oka aj cezmína, ktorá sa síce nedá jesť, ale je celý rok krásne zelená a ak človek chce, sú z nej krásne živé ploty aj vianočné ikebany.


Ak máte chuť sadiť ovocné stromy, vyberte si starostlilvo a hľadajte resistentné odrody stromov. Rezistentné odrody majú skvelú chuť, no zároveň sú odolné voči mrazom a ochoreniam a nevyžadujú si prehnanú starostlivosť či chemické postreky.


young-couple-planting-the-tree-while-watering-a-tree-working-in-the-garden-as-save-world-concept-nature-environment-and-ecologyjpg

Viac informácií nájdete TU.


3. Živiny pre zeminu


Akonáhle je záhrada zbavená buriny a suchých, hnilých a odumretých rastlín, musíme zabezpečiť prísun živín, čo zabezpečí jej zregenerovanie a načerpanie sily na ďakší rok. Pridaná vrstva kompostu by nemala presiahnuť približne 5 cm, aby zem dostatočne premrzla, a tak sa zbavila škodcov.


zostava 1png


4. Bylinky

Ak máte bylinky rastúce v kontajneroch a kvetináčoch, pravdepodobne začínajú vyzerať trošku ošumelo, a tak ich treba buď pozbierať alebo ich ošetriť a presunúť do vnútra. Rovnako je to aj s bylinkami v záhrade, tie ktoré sú jednoročné, ako narpíklad bazalka a koriander, pozbierajte a spracujte a trvalky, ako šalvia, tymián či medovka, len ostrihajte pre ďalšie spracovanie. Bylinky, ktoré rastú ako kríky skráťte, ale neostrihajte ich úplne na minimum.

basil-1543444_1920jpg


5. Trvalky


Ak začnú klesať teploty blížiace sa nule, je vhodné pri kvetoch trvalkách odstrániť stonky a zvyšky kvetov. V prípade trvaliek, čím menšie stonky necháme, o to sa znižuje pravdepodobnosť prechovávania chorôb a škodcov. Pôdu okolo trvaliek prekopeme, prevzdušníme a prikryjeme vrstvou kompostu, čo im zabezpečí stabilnejšiu teplotu počas zimy. Ak bývate v oblastiach s tuhou zimou, môžete rastliny chrániť ešte aj vetvičkami ihličnanov.

6. Strihanie stromov

Úprava a strihanie stromov na jeseň je dôležitou súčasťou starostlivosti o stromy, čím zabezpečíme ich zdravie a silu na novú sezónu. Spôsob strihania stromčekov sa môže trošku líšiť v závislosti od záhradníka, ale tieto kroky sa budú vyskytovať všade.


Ako prvé je potrebné sa zbaviť suchých, zlomených a prípadne aj napadnutých chorých konárov.


Druhým krokom je zbavenie sa mladých výhonkov, ktoré rastú z kmeňa, či nevhodne do koruny. Výhonky sa snažíme odstrihnúť, tak blízko k miestu kde vyrastajú, ako je to len možné, aby po nich ostal čo najmenší zostatok.

zostava 2png

Tretím krokom je prestrihanie konárov, aby sme korunu odľahčili a presvetlili. Pri pohľade na strom je hneď vidieť niektoré konáre, ktoré sa tam jednoducho nehodia – konáre, ktoré rastú iným smerom ako ostatné, krížiace sa konáre, či konáre prehusťujúce korunu stromu tak, že plody by mali málo slnka, alebo jednoducho by sme ich nevedeli oberať na jeseň. Počas strihania z času na čas odstúpte od stromu a pozrite sa ako koruna na Vás pôsobí, koruna by mala pôsobiť celistvo a konáre, by mali byť v rámci možností rovnomerne rozmiestnené. Možno ako keď dieťa nakreslí strom, pekne rovnomerne a s podobnými konárikmi na všetkých stranách :)

 

7. Kvety, ktoré nezvládnu mráz


Ak sa v záhrade nachádzajú kvety alebo kríky citlivé na mráz (napríklad begónie, dálie, muškáty...), prišiel vhodný čas ich vytiahnuť zo zeme, alebo spolu s kvetináčom presťahovať dovnútra. Kvety vytiahnite, odstráňte alebo skráťte stonky, vyčistite ich od pôdy a následne uložte do nádob s pieskom a nechajte trčať nad pieskom len vrchnú časť so stonkou či jej zvyškom. Nádoby uchovávajte na chladnejšom mieste, avšak nie na mraze.

 

8. Otestujte svoju pôdu


Ak sa človek zamýšľa nad tým, či záhrada okrem kompostu potrebuje hnojiť, teraz je čas na testovanie pH pôdy. Testovanie pôdy nie je len o hladine pH, ale aj o tom koľko draslíka, fosforu, vápnik, horčíka, síry, či olova sa v pôde nachádza.

Súprava na testovanie pôdy je dostupná v záhradníckých eshopoch, či kamenných predajniach záhradných pomôcok (od 4 euro).

 

9.Skleník, garáž, kôlňa, búdka, pivnica


Akoby práce v záhrade nebolo dosť, pusťme sa rovno aj do upratania skladovacích priestorov na náradie, nástroje, semiačka, kvetináče a ostatné nadbytočné veci. Vo všeobecnosti má človek tendenciu všetko odkladať, že raz sa to určite zíde a väčšinou si to odnesú miesta ako sú garáže, pivnice a záhradné domčeky na náradie. Tento jesenný čas je ako stvorený pre poriadok, predstavte si radosť na jar, keď budete niečo hľadať alebo zisťovať stav, čo na túto sezónu je potrebné doplniť a všetko bude pekne na svojom mieste.


zostava 3png


Ako prvé by mali kôlničku opustiť, veci, ktoré tam nepatria, ktoré sme náhodou našli a neviem ako dlho sú takto odložené, pretože určite sa už dávno nepoužili a teda môžu skončiť bez výčitiek v zberných surovinách. Potom sú tu staré chemikálie a hnojivá, ktorých sa treba zbaviť zodpovedne, nie vyhodiť ich niekde v záhrade, alebo do kontajnera.  Potom môžeme naďabiť na hory kvetináčov z kupovaných sadeníc, pokazené náradie, ktoré sme už dávno nahradili novým, či iné roky nepoužívané veci, jednoducho sa ich zbavte. 


Človek neocení poriadok, kým niečo nehľadá a nevie to nájsť. 

V takej situácii je poriadok neoceniteľný.


Ak máte skleník, to nie je kôlňa na uloženie záhradného náradia, krabičiek na osivo alebo starých rastlinných štítkov, oporných palíc atď.. Pôda v skleníku musí rovnako zregenerovať a byť pripravená na novú sezónu. Každé náradie, či zabudný kvetináč môže byť zdrojom škodcov. Vzhľadom k tomu, je potrebné umyť náradie, nožnice naostriť a následne ho odložiť.

 

10. Babie leto

Pomedzi prácu v záhrade si užite aj teplé lúče slnka, sadnite si na lavičku, lehátko s huňatou dekou a vychutnajte si teplý jesenný nápoj s korením, ktorý zahreje a poteší naše zmysly. AK máte chuť, spravte si jesennú dekoráciu či vyrežte tekvicu. Práca, poriadok  a pohoda v záhrade, je to správne pre jesenný relax, oplatí sa to vyskúšať.


autumn-1947782_1920jpg