6 + 1 krokov pre úspešnejšie ráno

Byť organizovaný a efektívny je skvelé, však? Hádam nestretnete človeka, ktorý by si neprečítal článok s titulom 5 krokov k lepšiemu ránu. Poviem Vám však, že bez ohľadu na to koľko článkov si prečítate, koľko videí si pozriete – nepôjde to ani ľahko, ani samo a asi ani bez skoršieho vstávania. Pripravení?  


„Každé ráno máš dve možnosti. 

Pokračovať v snívaní alebo vstať, a začať si tie sny plniť.“ 

Arnold Schwarzenegger




Každý jeden cieľ a zlepšene si vyžaduje čas, pozornosť a tréning. Ani v tomto prípade to nebude inak. Chcete vylepšiť svoje ráno? Stíhať všetko podľa vašich predstáv? Potom prvý krok máte skoro za sebou, pretože predstava ideálneho ráno musí byť presná, konkrétna a relatívne úplná.

Takže si to ešte raz premyslite, čo okrem raňajok, umytia zubov a oblečenia sa potrebujete stíhať. Čas na kávičku? Dve? Zacvičiť si jogu tak ako vidíte vo všetkých videách My 5 am morning routine? Spravte si zoznam, ale nech je Váš, nie z nejakého fancy videa. Jednoduchý zoznam  všetkého čo chcete a musíte stihnúť, kým sa začne váš home office alebo kým sa vypravíte z domu do práce. Ak sa Vám zdá zoznam pridlhý a skoršie stávanie odmietate, tak sa nemusíte článkami o efektívnom ráne ani zaoberať, pretože ak nemáte Hermionin časovrat a chcete stíhať všetko podľa vašich predstáv, tak to jednoducho to inak nepôjde.


to-do-2607082_1920jpg


Konkrétna predstava, bez sebaklamu a idealizovania

1, Úspešné ráno začína večer. Budík mám nastavený na rovnakú hodinu ráno 5:30 a na rovnakú hodinu večer 23:00. Nie vždy chodím spať o 11tej, ale plus mínus ak nemám nič špeciálne, je dobré chodiť spať približne v rovnaký čas, aby ste si nastavili dobre biorytmus.


sustava_24png


Okrem toho sa snažím si večer pripraviť veci na ráno. Poviete si, veď vybrať si oblečenie mi zaberie chvíľku, podklady v taške mám väčšinou všetky,.... Nejde o tie chvíľky, ide o to, si niektoré veci zautomatizovať, aby Vám ráno ostali tie chvíľky na podstatnejšie veci. Tým chcem povedať, že večer pred spaním prichystám veci na oblečenie pre seba, pre dcéru, pripravím si veci do tašky, nachystám kľúče a mobily, aby boli pripravené „ísť“. Zároveň si pripravím na nočný stolík – pohár vody, gumičku do vlasov, knihu alebo čítačku.


2, Milionkrát omieľané, ale ak chcete mať pokojné ráno podľa vašich predstáv, jednoducho vstaňte tak, ako ste si nastavili a naplánovali budík a ak s tým máte problém, skúste si nastaviť 10 budíkov za sebou s odstupom 2 minút, určite sa Vám nebude chcieť prestavovať a vypínať všetky alebo skúste pravidlo 5 sekúnd od Mell Robins alebo jednoducho vstaňte a prestaňte sa vyhovárať, že nieste morning person. Človek sa vie naučiť enormné množstvo vecí, vstať na budík v daný čas nie je jadrová fyzika, ani umenie, len tréning.

    


3, Prebuďte vaše zmysly, hlavu, telo. Napite sa vody, pripravte si ingrediencie na raňajky, nadýchajte sa chladného čerstvého vzduchu, ponaťahujte sa zo strany na stranu, spravte si čaj (kávu), užite si ešte chviľu ticha.


window-1148929_1920jpg

4, Spravte si čas pre seba. Či je to in alebo nie, cvičím jogu skoro už 10 rokov. Človek keď má deti, chodí do práce a má mnoho povinností, niekedy je jednoducho najľahšie si naplánovať ráno, lebo ako vravím, ak nie ste leniví vstať, ráno Vám do toho nič nečakané nepríde. Takže ráno si tak 2-3x do týždňa zacvičím jogu, niekedy len 15 minút, niekedy viac, o to jednoduchšie raňajky v daný deň pripravujem. V prípade, že necvičím, tak čítam alebo si pozriem zaujímavé videá.


Nakoniec si ešte pred celým humbukom prejdem diár, čo ma dnes čaká a spravím si to do list, čo mi vyčistí hlavu.

 

5,  Raňajky – spravte si čas na raňajky, kedy si sadnete s priateľom, manželom, deťmi a kľudne sa najete, čo prispeje k správnemu naštartovaniu metabolizmu a k pohode do celého dňa. Ale nie len tak, spravte si z času na čas krásny farebný stôl, aňajky to je radosť a pravé ranné prebudenie. 

breakfast collagepng


6,  Kúpelňa, obliecť, vziať si nápoj so sebou a vyraziť do práce alebo k pracovnému stolu.


7,  Zajtra opakovať a doladiť dnešné nedostatky.


„Šťastie spočíva v častom opakovaní vecí,

ktoré vám spôsobujú radosť.“

 Arthur Schopenhauer


 

Pohodové ráno, pohodový deň. Ak sa Vám vydarí ráno podľa Vašich predstáv, budete chcieť takéto ráno stále a budete sa na vstávanie tešíť.