Ako na prípravu sadeníc

Už od februára môžeme začať s prípravou prvých sadeníc na novú sezónu, takže pomaly by sa hodil zoznam, čo všetko bude potrebné si zaobstarať. Od semiačok, cez zeminu, nádobky na sadenie, záhradné náradie až po štítky na označenie, prípadne sklenníček, kde by bolo rastlinkám teplo.


Pestovanie priesad je úzko spojené s našou tradíciou, pričom semiačka môžeme mať vlastné, ktoré sme si usušili minulý rok alebo si ich jednoducho kúpime podľa toho, či je daný druh vhodný na sadenie v záhrade, alebo či je určený na pestovanie v kvetináčoch.

V prípade zeminy existuje veľmi široká ponuka. Vo všeobecnosti sa odporúča nová zemina, ktorá by neobsahovala prípadných škodcov. Väčšinou používam zeminu na výsev, prípadne zeminu na sadenie zeleniny.

sustava_10png


Pri nádobkách na sadenie záleží od toho či budeme rastliny ešte presádzať alebo ostanú zasadené v pôvodných kvetináčikoch. Preferujem v rámci možností ekologickejšie riešenie, snažím sa vyhýbať jednorázovým plastom, a tak používam hlinené kvetináče, kovové kvetináče alebo rašelinové kelímky, ktoré sa potom dajú rovno zasadiť v záhrade. Potom je tu ešte možnosť využiť veci a materiál, ktorý už doma z nejakého dôvodu máme. Môžu to byť papierové rolky, novinový papier, konzervy alebo kelímky z jogurtov.  Hlinené či kovové kvetináče sú síce drahším riešením ako plast, ale vydržia nám aj na ďalšie roky a nemajú taký dopad na životné prostredie. Ak si chceme sadenice farebne zladiť podľa nášho vkusu, viacero kelímkov môžeme vložiť do sympatického kvetináča alebo drevenej bedničky. 


Po náročnom rozhodnutí do čoho sadiť, prichádzajú na rad štítky pre sadenice, ktoré sú okrem informačného aj estetickým doplnkom. Pestovanie priesad s kreatívnymi štítkami je príjemnejšie. Na výber sú príjemné riešenia ako sú jednoduché drevené štítky, alebo potom prichádza čas na kreatívne riešenia – doktorské paličky natreté čiernou tabuľovou či inou farbou podľa vkusu, či rôzne tabličky s nápismi alebo kresbami nalepené na špajli (pre inšpiráciu na stiahnutie pod článkom). 


Sadenie paradajok zo semien je jedným z najvhodnejších príkladov pre pestovanie priesad.  Keď máme nazhromaždené všetko potrebné, pustíme sa do sadenia. Najprv si naplníme kelímky zeminou tak, že od vrchu si necháme tak 1cm voľno. Potom si vyhĺbime dierky, uložíme 2-3 semiačka paradajky a podľa návodu zakryjeme a mierne zalejeme alebo postriekame rozprašovačom. Väčšina semiačok potrebuje teplé a podľa možností aj slnečné prostredie. Na vytvorenie teplejšieho prostredia sa dá použiť minisklenník, parenisko alebo je tu ešte možnosť potiahnuť kvetináče potravinovou fóliou. Každé semiačko ma iný čas klíčenia, avšak fóliu nechávam na kvetináči až kým sa jej rastlinky nedotýkajú. Potom sadeničky preriedim, nechám len silné jedince a pokračujem v zalievaní podľa potreby. V prípade, že nevieme odhadnúť množstvo potrebnej zálievky, zalievame pomenej, aby nám sadenice nevyhnili. 

V prípade, že nie je možné mať rastliny priamo na slnečnom mieste, rastlinky sa budú točiť za slnkom a kriviť, čiže je dobre ich občas pootočiť, aby rástli pekne rovno.


Pestovanie priesad je zábavná a zároveň zodpovedná práca. O rastlinky je potrebné sa starať až kým nie je vhodné obdobie na ich vysadenie vonku, čo je spravidla v máji po troch zamrznutých. 


sustava_11png


Etikety na stiahnutie:

b5ac04e8-88ed-44ce-b44e-ecdf52d92bf8jpg6e1e17af-0982-4ac7-9b76-17de2d39d4eepng17a6522f-0094-4bc8-b111-1e3d162526aejpg905fa306-0c56-4888-9440-c3407e07484bpnge581b8b9-ff8b-4c41-9d24-800e9ebd234dpng3929fe81-2a26-467f-bb5e-f790fa0521f7png