Ako sa pripraviť na Silvestrovský večer

Silvester spája bilancovanie starého a začiatok nového roka, čo sa patrí patrične si užiť a osláviť. Každá dobrá oslava si vyžaduje dobré jedlo a krásne pripravený stôl, čiže aj svoj čas na prípravu. Skôr ako sa pustíme do konkrétneho plánovania, nakupovania, či akýchkoľvek príprav, musíme si ujasniť koľko ľudí budeme hostiť, či chceme ozdobovať stôl či celú miestnosť, prípadne či máme záujem aj o vytvorenie nejakej zábavy alebo hry, kým sa čaká na polnoc, hymnu a ohňostroj.


1, Pre mňa pri každej oslave ako prvý krok je výber farieb pre aranžovanie stola, prípadne priamo konkrétna téma ako Alica v krajine zázrakov či jednoduchý „maškarný bál“. Typická je možno zlatá, strieborná, čierna, biela a trblietky všetkého druhu, no kto povedal že oslava Silvestra nemôže byť červená či ružová? Kľudne sa dá s priateľmi dohodnúť na black&white alebo red&white alebo inofarebnej party. Farba je zároveň inšpiráciou pre doplnky a niekedy možno aj pre pripravované jedlo či dezert.


Základom stola je obrus a ak nechceme investovať do nového obrusa, klasickým bielym obrusom nič nepokazíme a každý ďalší doplnok sa na ňom bude krásne vynímať. Minimálnym farebným doplnkom sú servítky, ktoré sa dajú kúpiť v rôznych farbách a vzoroch. Ak aj neskladáme servítky napr. ako hviezdy, lotosové kvety či ružičky, minimálne ich skladáme k príboru, čiže najlepšou voľbou sú jednofarebné alebo vzorované servítky, pretože tie obrázkové sú síce milé, ale v tomto prípade určite nevyniknú.

Typy na skladanie servítok:


Lotosový kvet je možné doplniť aj napr. koláčikom šťastia, či voňavým perníčkom v tvare prasiatka či podkovy, alebo iným detailom z výzdoby.

V súlade s farbou obrusa a servítky si potom vyberám papier, sviečky, ďalšie doplnky a konfety na stôl, ktoré sa dajú kúpiť alebo vyrobiť razítkami podľa preferencií – hviezdičky, kvietočky, srdiečka či jednoduché kolieska.

Ak je osôb viac, možno bude vhodné použiť farebne ladené menovky, ktoré môžu krásne doplniť výzdobu stola či ešte praktickejšie rozoznať poháre jednotlivých hostí počas celého večera.


Picture4jpg

2, Ku každej skvelej party neodmysliteľne patrí skvelé jedlo a pitie. Ale to nie je len silvestrovská večera, pretože s tou sa samozrejme ráta, myslím tým všetko to ochutnávanie a popíjanie okolo toho, kým sa nestrieľa polnočné šampanské.  Vzhľadom k počtu hostí sa dá predpokladať potrebné množstvo jedla, pitia a ostatných dobrôt. Mimo večere preferujem malé „jednohubky“ či „tapas“ všetkých druhov, pretože sú to praktické, hostia majú možnosť ochutnať zo všetkého a dajú sa veľmi pekne naaranžovať.


Na jednu osobu musíme ratať približne s 1 L vody, ak podávame aj alkohol; 2 drinky alebo poháre vína pre 1. hodinu, každá ďalšia 1 drink; 2-3ks /hod. "jednohubky"/ tapas počas večera (ak podávame aj večeru); 3-4 koláčiky; 1-1,5 ks dezert či cupcake.


Chuťovky, čo bude chcieť ochutnať každý hosť? Čo tak napr. jelly shot – čiže želé s troškou alkoholou alebo len jelly koláčiky, linecké koláčiky na paličke, mini hamburgery na paličke, paradajkové brushety, mix ovocia na paličke, minipizze z lístkového cesta vykrajované formičkami na perníčky, ...


sustava_6pngjpg

Stále tvrdím, že jedlo musí nielen skvele chutiť, ale aj krásne vyzerať, pretože človek je najprv očami. V prípade dezertu to platí dvojnásobne, dezert môže byť dokonca priamo súčasťou výzdoby. Čo tak napríklad torta v tvare hodín či dezert v pohári na stopke s prskavkou?


3, Čo s ostatným priestorom?? Silvestrovská výzdoba by mala byť veselá a žiarivá, takže sa dá použiť girlanda zo svetielok, papierová girlanda, pompom kvetiny, balóny, stôl s občerstvením doplnený konfetami a krásnymi papierovými tanierikmi podľa farby či témy, pierka, kvetiny, doplnky na fotenie?... na Silvestra si človek môže zvoliť čo len chce.

4, Správna silvestrovská párty by mala byť zábava a niekedy by sa jeden človek možno čudoval, že klasické a jednoduché hry najviac zabavia. Tak na výber sú napr. obľúbené Activity, ťahanie si otázok z klobúka o najlepších zážitkoch končiaceho sa roka, hra s lepiacimi papierikmi na čele, kedy osoba háda aká je známa osobnosť, procesco ping pong a mnohé iné.


Verím, že tieto nápady budú príjemným úvodom či inšpiráciou pre strávanie krásneho Silvestrovského dňa. Užite si ho!