Ako spolu sadiť rastliny v záhrade

 

Pri pestovaní v záhrade sa dá rastu a výžive rastlín pomôcť prostredníctvom dostupných hnojív a postrekov, alebo ich môžme podporiť už pri ich sadení. Možno sa človek nad tým nikdy nezamyslel, ale sú rastliny, ovocie, zelenina a bylinky, ktoré spolu vychádzajú lepšie alebo horšie, či sa v raste podporujú alebo obmedzujú, alebo dokonca sa chránia pred škodcami.

Fazuli sa darí pri kapuste, uhorke, jahodách, kukurici, baklažáne, ale aj levanduli či slnečnici. Fazuľa zle znáša cibuľu, cesnak a fenikel.

Cvikle sa dobre darí s cesnakom, cibuľou, šalátom a fazuľou a nemá rada špenát.

Baklažánu sa dobre darí s mätou, hráškom a nechtíkom.

Skupina kapusta, karfiol, kel a brokolica má pri sebe rada výraznejšie voňavé rastliny ako sú rozmarín, šalvia, cesnak, zelér, cibuľa, tekvica, cuketa, kôpor a aj zemiaky. No a naopak neznášajú jahody, paradajky, papriku a fazuľu. Ak záhony s touto zeleninou ohraničíme šalviou alebo tymiánom, ochránime ich tak pred slimákmi.

Kaleráb rovnako ako kapustová skupina neznáša paradajky, fazuľu a jahody.

Mrkva dobre znáša kapustu, hrášok, šalát a šalviu a nebude sa jej dariť pri kapuste a jahodách a kôpre. Ak k nej zasadíme majoránku, tá ju ochráni pred napadnutím mravcami a slimákmi. A ak k nej pridáme reďkovku, tak ju ochránanime pred nadmernou burinou.

Cibuľa a cesnak dobre rastú s mrkvou, paradajkami, kapustou, šalátom, cviklou a jahodami. Nedarí sa im s hráškom a fazuľou, petržlenom a pórom. Ak k cibuli zasadíme majoránku, tá ju ochráni pred napadnutím mravcami a slimákmi. S majoránkou už nebudeme musieť vymýšľať spôsoby  ako sa zbaviť mravcov v záhrade.

Šalát je dobrá kombinácia s mrkvou, reďkovkou, jahodami, hráškom a s uhorkami, na druhej strane by sa nemal kombinovať s petržlenom a zelérom. Ak zasadíme k šalátu aj paštrnák, tak šalát bude v bezpečí pred mšicami.

Kukurici ako susedia vyhovujú hrušky, fazuľa, hrášok, uhorka, tekvice, petržlen a melón a nemá rada parajky, kapustu a zelér.



dacha-2699712_1920jpg

Hrášok okrem toho, že mu nevyhovuje cesnak a cibuľa, sa dobre znáša s ostatnými druhmi zeleniny a byliniek.

Sadenie paradajok na záhrade či na balkóne je takmer samozrejmosťou. Pri sadení paradajok sa  vyhnite sa zemiakom, feniklu a kapuste. Vhodní sudenia pre paradajky sú mrkva, cibuľa, zelér a bylinky ako sú bazalka, oregano, petržlen a pažítka. Ak zasadíme paradajky spolu s bazalkou, podporia sa v raste a budú mať bohatšiu a výraznejšiu chuť.

Paprika je dobrý sused s paradajkami, bazalkou, mrkvou a cibuľou. Neznáša sa s fazuľou, kelom a kapustou.

Špenátu sa darí pri jahodách, fazuli a hrášku.

Zemiaky by sa mali sadiť pri kapuste, kukurici, fazuli ale aj s koriandrom. Na druhej strane nesaďte k nim paradajky, melóny, uhorky, tekvice a slnečnice.  Je dôležité sa zamyslieť ako sadiť zemiaky, najmä kvôli ich zeleninovým nepriateľom. K nim patria uhorky, melóny, slnečnice, paradajky, tekvice a repa. Ale ak k zemiakom zasadíme chren, ten podporí ich rast a zároveň ich ochráni pred pásavkou zemiakovou.


Ak sa náhodou rozhodnete sadiť aj špargľu, tak určite nie blízko cibule, cesnaku či zemiakov.



Pri sadení uhorky dbajte na to, aby v jej blízkosti nebol karfiol, zemiaky a ani žiadne aromatické bylinky ako napr. bazalka, rozmarín, levanduľa či tymián. Ak k uhorke zasadíme kôpor, tak ten ju uchráni pred nechcenými škodcami.


Veríme, že rady pomôžu a tohtoročná sezóna bude s minimálnym množstvom škodcov, a to prinesie lepšiu a bohatšiu úrodu ako minulý rok.