Ako správne vetrať

V článku prinášamie niekoľko rád a tipov, ako správne vetrať dom či byt. Pri vetraní bytových priestorov je potrebne zobrať do úvahy dva hlavné aspekty. Zdravia nás a našej rodiny a finančné dopady , ktoré môže nedostatočné vetranie spôsobiť. (Ne)vetranie a množsto kyslíka v našom domove je rovnako dôležité ako zdravé jedlo, či dobrý spánok. Kľúčový pri vetraní je prísun kyslíka a odvod CO2, ktorého prebytok zhoršuje našu koncentráciu a pohodu a môže byť príčinou zhoršeného zdravotného stavu.


Vetranie domu sa mnohokrát diskutuje v boji s vlhkosťou a plesňami v našich príbytkoch. Ak chceme správne vetrať, do úvahy musíme zobrať veľkosť miestností, počet ľudí, ale aj ročné obdobie.


Ako správne vetrať dom či byt? Vetrať priestor by sme mali aspoň 3x denne, v závislosti od toho koľko sme doma. Čím väčší priestor máme, tým väčšie množstvo vzduchu sa tam nachádza, čiže vetráme dlhšie, menej často. A zároveň ak sa v byte nachádza viac ľudí, či sušíme prádlo, tak musíme vetrať častejšie. Vetranie domu sa rovnako zvyšuje pri varení, horení sviečok či krbu, čiže v miesnostiach so zvýšenou vlhkosťou ako toaleta, kúpeľňa, práčovňa, či kuchyňa.


Najlepšie vyvetráme otvoreným oknom dokorán. Ak je vonku zima, vetrať stačí aj 5 minút, no v lete je to aj polhodina, najlepšie prievanom. Vetranie so sklopenými oknami má zmysel najmä v teplejších mesiac v období mája až septembra, inak môže spôsobovať vlhnutie stien. Suchý vzduch vysušuje sliznicu, vlhký vzduch zas zvyšuje tvorbu plesní. Plesne môžu oslabovať imunitu a mať vplyv na vznik alergií. Okrem toho z dlhodobého hľadiska môžu spôsobiť hnitenie drevených rámov okien a iných drevených konštrukcií nášho domu.


Pravidelné vetranie domu prináša čerstvý vzduch, ktorý ovplyvňuje naše zdravie, pohodu a kvalitu bývania .