Jedlé kvety

Jedlo by malo nielen skvele chutiť, ale zároveň aj dobre vyzerať. Jedným zo spôsobov ako to dosiahnuť sú jedlé kvety, ktoré nemusia byť len umelou okrasou, ale môžu byť použité ako zaujímavé oživenie šalátov, chutná ozdoba koláčov, či ako ozvláštnenie kociek ľadu v miešaných drinkoch. Jedlé kvety budú nepochybne hitom vašich osláv a záhradných párty.

sustava_16png

Mnoho bylinkových kvetov, ktoré sa sušia aj na čaj majú samozrejme jedlé kvety, patria tam napríklad púpava, podbeľ, lipové kvety, prvosienky, materiná dúška a iné.


"Orgován omamne vonia a okrem toho aj veľmi zaujímavo chutí. Dobrou voľbou je ako príloha v bielom jogurte alebo ako farebné oživenie zelených zeleninových šalátov."  


V nasledujúcih riadkoch prinášame zoznam 10 jedlých kvetov, ktoré oživia každú oslavu, ale aj denné stolovanie.


Ibištek

Ibištekové kvety vzhľadom na svoju mierne citrusovú chuť môžu byť použité na rôznych druhoch koláčov, rumových nápojoch alebo ako súčasť čerstvých šalátov. Stonky sa môžu použiť do polievok, čím obohatia jej chuť. Samozrejme, že najtypickejšie použitie ibišteka je v čaji alebo ako potravinové farbivo.


Fialka

Kvety fialky pôsobia detoxikačne na pečeň a rovnako aj čistia krv. V prípade fialiek je možné konzumovať rovnako kvety ako aj listy, kvety chutia sladko, zatiaľ čo listy sú jemnejšie a menej výraznejšie. Fialky môžeme pridať do šalátov, pripraviť z nich želé, pridať do octu na prevonanie alebo použiť pri výrobe sladkého vína, či iných sladkostí.


Jasmín

Jasmín je známy tým, že sa z neho pripravuje chutný sladký čaj. Pre jeho sladkosť sa jasmín hodí pre rôzne sladké jedlá. Ale je potrebné byť opatrný pretože je len jeden jedlý druh, a to Jasminum sambac.

Orgován a Levanduľa

Orgován omamne vonia a okrem toho aj vážne dobre chutí. Dobrou voľbou je ako príloha v bielom jogurte alebo ako farebné oživenie zelených zeleninových šalátov. Zopár kvetov orgovánu osvieži vzhľad a chuť letného ovocného punču či limonády. Levanduľa ma mnoho vlastností, ktoré sa využívajú v kuchyni a na záhrade. Stonka levanduľového kvetu môže skrášliť pohár šampanského, ozdobiť čokoládový koláč či pohár zmrzliny.

Ruže

Všetky odrody ruží sú jedlé s výraznejšou príchuťou v tmavších odrodách. Odstráňte horkú bielu časť a voňavé lupienky prevoňajú čokoľvek od dezertov až po nápoje. Surové lupienky sa môžu použiť v šalátoch, v krémových omáčkach alebo po varení v polievkach. Ruže často môžeme vidieť ako ozdobu na svadbných tortách a iných koláčoch. V stredozápadnej kuchyni sú okvetné lístky destilované do ružovej vody na koncentrovanú chuť.


Kvety tekvice

Jedlé kvety sú aj kvety tekvice. V prípade kvetov tekvice stačí odstrániť tyčinky kvetov a môžeme ich zjesť surové alebo použiť do varenia. Hodia sa na ozvláštnenie polievok alebo na pečenie s kozím syrom, či inými bylinkami.

Bazový kvet

Bazový kvet nie je žiadnou novinkou, z jeho kvetov sa čaj, likér, sirup, či bazová malinovka. Čo je možno novinkou, že celý kvet si viete vypražiť ako rezeň, kvietočky použiť do želé, limonády, či octu.


Nechtík a sirôtka

Nechtík nemá sladkú chuť ako mnoho iných jedlých kvetov, ale skôr korenistú. Nechtíkové kvety pre ich korenistú až mierne pikantnú chuť a krásnu zlatistú farbu sa hodia na oživenie šalátov, polievok alebo studených mís. Sirôtka má menej výraznú chuť oproti nejakým iným jedlým kvetom, avšak jej okvetné lístky s ich sladkou chuťou sú farebným doplnkom cukroviniek, šalátov a polievok.




Jedlé kvety prinášajú množstvo nových možností chuti a farieb pre vaše jedlo. Na najbližšom dezerte kľudne použite spomínané jedlé kvety a uvidíte, že prítomným sa to bude páčiť a budú prekvapení, že je možné dané kvety zjesť. Jedlé kvety sú však len tie, pri ktorých vieme, že neboli ničím nevhodným striekané, takže určite nejedzte nejakú ružu z kvetinárstva. A okrem toho buďte pri niektorých druhoch opatrní, aby ste si vybrali jedlé a nie jedovaté druhy. Zásadným pravidlom je, že kvet je stále len dekorácia a nie hlavná zložka pokrmu, vzhľadom na to by ste ich mali konzumovať len striedmo. 

 

Web stránky pre viac informácií:

https://www.cityflowers.co.in/blog/10-flowers-that-can-be-eaten/

http://www.dw.com/en/flower-power-9-flowers-you-can-eat/a-19416469

https://www.treehugger.com/green-food/42-flowers-you-can-eat.html