Na čo sa zamerať pri osvetľovaní životného priestoru?

Osvetlenie miestnosti môže vytvoriť, ale rovnako aj pokaziť celkový dojem zo životného priestoru. Ak ste sa aj vy stretli s pocitom, že vás bolia oči zo zlého svetla, je na čase sa zamyslieť, čo by sa s osvetlením dalo spraviť.

 

Osvetlenie miestnosti priamo vplýva na naše podvedomie. Pri správnom svetle sa ľudia v miestnosti cítia uvoľnene často bez toho, aby si priamo uvedomovali, čo je zdrojom príjemnej atmosféry.

Nevyhnutnosť správneho osvetlenia je omnoho naliehavejšia počas neskorej jesene a zimy, kedy organizmus vplyvom krátkych dní a zlého počasia prijíma sotva tretinu svetla v porovnaní s letom.

 

Aké veci zvážiť pred tým než sa rozhodnete pustiť do zmeny osvetlenia?

Prvou z otázok, ktorú je nutné zodpovedať, je účel na aký má svetlo slúžiť. Inak budete pristupovať k osvetľovaniu obývačky, pracovne alebo detskej izby. Základným predpokladom je to, aby sa človek cítil v miestnosti príjemne, avšak sú miesta, ktoré vyžadujú praktický prístup.

 

Za všetky by som rada spomenula pracovný stôl, respektíve stôl, kde sa učia deti a kde si píšu domáce úlohy. V tomto prípade je nutné zabezpečiť, čo najviac prírodného svetla, a teda umiestniť stôl blízko okna. Zároveň je dôležité umiestniť umelé svetlo tak, aby dopadalo na stôl v správnom uhle, čo zabezpečí to, že si dieťa nebude tieniť pri písaní domácich úloh.

 

Ďalším zo zaujímavých miest, ktoré si vyžadujú praktické riešenie je miesto, kde si radi čítate. Správne umiestnená lampa dokáže výrazne skvalitniť celkový zážitok z čítania.  


svetielka2jpg

Čomu sa pri osvetlovaní miestnosti vyhnúť?

Osobne preferujem viac svetla než menej, avšak treba si dať pozor, aby priestor nepôsobil chladne a neútulne, a aby sa hostia necítili ako na operačnej sále.


Dalším z nedostatkov môže byť snaha osvetliť celú miestnosť, a ešte k tomu z jedného miesta. Vačšina našich domov a bytov je takýmto spôsobom dizajnovaná, pričom som sa len zriedka stretla s tým, že by vypínač na stene zapaľoval stolné alebo rohové lampy. Riešenie samozrejme nemusí spočívať v prerábaní elektrických rozvodov, čo môže byť veľmi náročný proces. Úplne postačí do priestoru zakomponovať viacero zdrojov svetla. Najlepšie osvetlené priestory pozostávajú z niekoľkých vrstiev svetla rôzneho typu a intenzity.

svetielkajpg


Niekoľko zaujímavých typov.

Zaujímavím osviežením obydlia môže byť sezónne osvetlenie. Vynikajúcim príkladom sú Vianoce, avšak nemusí ostať len pri nich. Príležitosť sa nájde kedykoľvek, za všetky by som rada pripomenula halloween, ako aj narodeninové párty, rodinné oslavy, či romantické výročia. Osobne mám veľmi rada malé zmeny v prostredí, kde rada trávim svoj čas. Mojim najobľúbenejším dôvodom pre kúpu pekných svetielok je fakt, že je povedzme streda a ja mám chuť na zmenu. 

svetielka3jpg


Ak ste sa rozhodli využiť služby bytového dizajnéra, osvetlenie by malo byť jednou z hlavných priorít. V prípade, že si priestor zariaďujete sami, najlepším spôsobom ako sa dopracovať k príjemnému osvetleniu miestnosti je moja najobľúbenejšia metóda, “metóda pokusov a omylov”, pričom môžte začať s hlavným svetlom, dvoma malými lampami a sadou žiaroviek rôzneho typu a intenzity.


Nasledovná pinterest nástenka ponúka inšpiratívne riešenia pre osvetlenie interiéru.
 

pinterest_osvetlenie_interierujpg