O čom sú Vianoce?

Každý by možno na to odpovedal inými slovami, avšak hlavná myšlienka bude určite rovnaká. Bez ohľadu na gýčovosť či reklamné slogany je ňou láska. Vianoce sú o čase s najbližšími, o celom procese s vianočným pečením, stromčeku a svetielkach a o darčekoch, ktorým chceme potešiť a prekvapiť.


Samozrejme, že celý vianočný proces vie byť časovo a rovnako aj finančne náročný. A aj keď Vianoce bez darčekov by neboli Vianocami, nikto nestanovil hranicu koľko ich tam má byť, hranicu si určujeme sami, a tak by sme sa nemali nechať zlákať len preto, že to vidíme okolo seba, vo výklade či vo filme.



1. december sa pre mňa začína jedno z najkrajších období, adventný veniec, adventný kalendár, Mikuláš, pečenie, čakanie na Vianoce a balenie darčekov. Darčeky pre mňa nie sú o kvantite, ani o tom, aby som každému kúpila rovnaký počet či darček za rovnakú sumu. Darčekom sa snažím dať niečo čo viem, že ich poteší, a ak to má byť hoci len 1 kniha, fotky na plátne či lístky do divadla, tak prečo nie? Alebo čo tak poukaz na nejaký zážitok či self made kurz? So správnym darčekom je to ako s obrazmi, to že obraz namaľovaľ Picasso alebo Monet, asi viete, bude cenné a drahé, ale to neznamená, že každý by ho chcel mať zavesený v obývačke.  


box-2953722_1920jpg


Keď mám napečené a darčeky nakúpené, prichádza moja obľúbená fáza, balenie a výzdoba. Zdobením stromčeka, vchodových dverí, perníčkov, vianočného stola ukazujeme, že nám na tomto období záleží, že chceme aby boli tieto dni pekné a aby sme boli obklopení krásou. Vianočné výzdoby nemusía byť nové a ani kúpené, nakrajšie výzdoby sú prírodné, prípadne také, ktoré sme si spravili sami, či podedili. Máte doma nejaké ozdoby, ktoré ste robili rodičom, resp. niečo čo ste už stihli dostať od svojich detí? Je úplne jasné, že sú to malé škareďošky ozdoby, ale vyvovolávajú v nás emócie a spomienky, a presne o tomto sú Vianoce.  Preto dcére na každé spoločné Vianoce venujeme novú ozdobu na stromček - vianočnú,  milú, vtipnú, pamätnú...

animal-15762_1920jpg

A podľa mňa je to rovnako aj s darčekmi a ich balením. Aj balením darčeka vieme ukázať človeku, že nám na ňom záleží, keďže sme tomu venovali patričný čas a námahu. Balenie darčekov je samozrejme individuálna záležitosť, každému sa páči niečo iné, ale určite dokážeme oceniť snahu aj toho najhoršieho balenia.


Ak by ste svoje balenie, predsa len chceli o niečo vylepšiť:


Spravte si jednoducho Vianoce podľa seba, pečte, ochutnávajte, posedávajte, čítajte, hrajte hry, spravte si spoločne prechádzky, korčuľujte a sánkujte sa, v podstate ich trávte ako chcete, nie ako si myslíte, že by ste mali. Trávte sviatky spolu vo svojej naobľúbenejšej spoločnosti, lebo Vianoce sú predsa len sviatky lásky, radosti a pokoja.







cinnamon-stars-2991174_1920jpg