Rastlinami proti komárom

Rastliny, kvety či bylinky vedia pomôcť pri rôznych problémoch a neduhoch, rovnako je to aj s večne otravným hmyzom, predovšetkým s komármi. Existuje zopár rastlín, ktoré komárom nevoňajú a pri ich vysadení, či ich čarovných odvaroch by útoky komárov mohli byť o čosi menšie či úplne vylúčené.


Bazalka je jednoročná bylinka, ktorá sa jednoducho dá dopestovať v rôznych druhoch, priamo zo semiačka na okennom parapete. Bazalka pôsobí odpudivo pre komáre, či už je vysadená v kvetináči alebo v záhrade. Vďaka silným éterickým olejom sa často používa ako súčasť sprejov na odpudzovanie komárov.

indian-nettle-2482620_1920jpg

Monarda je zaujímavá trvalka, ktorá okrem netradičného tvaru rastliny má viacero vlastností, ktoré sa v záhrade zídu. Priláka do záhrady včely a kolibríky, krásne vonia a jej listy môžeme použiť ako prírodný repelent proti komárom. Rozdrvením listov sa uvoľnujú voňavé oleje a je možné si z toho spraviť tinktúru. Medzi obľúbené druhy patria Monarda didyma, Monarda fistulosa a Monarda citriodora. Monarda sa dá vypestovať zo semiečok, má rada výživnú pôdu, dostatok vlahy, preferuje slnko, ale zvládne aj polotieň.


fur-bee-784694_1920jpg


Kocúrnik obyčajný patrí k rastlinám, ktoré komárov odpudzujú najviac. Stači len nastrihať kvety a tie povariť vo vode, z ktorého si potom spravíme sprej. Kocúrnik nie je problém vypestovať zo semiačok a bude sa mu dariť na slnečnom alebo polotienistom mieste.

Citronová tráva alebo citronela je rastlina, ktorá pri podrvení svojich listov uvoľnuje olej. A na to ako sa zbaviť komárov ponúka viacero možností, je možné si ju priamo aplikovať na kožu, zmiešať ju už s nejakými iným esenciálnym olejom alebo spraviť vývar z listov a ten použiť do vonnej lampy. Citrónovú trávu nie je problém pestovať, ak jej doprajeme priepustnú výživnú pôdu, dostatok slnka a miesto chránené pred vetrom. Citronela sa dá vypestovať zo semiačok alebo kúpením trsu citrónovej trávy. Pestovanie je vhodné predovšetkým v kvetináčoch či väčších nádobách,kedže táto rastlina nie je mrazuvzdorná.

Levanduľa je čarovná rastlina, ktorá nevonia viacerým druhom hmyzu ako sú mole, muchy a samozrejme aj komáre. Levanduľa ma vysokú koncetráciu gáfru a jej vysadením či už v kvetináči alebo priamo v záhrade udržíme nežiadci hmyz na uzde. Levanduli sa páči na teplom a slnečnom mieste vo vzdušnejšej pôde, v ktorej sa nebude zadržiavať nadmerná vlhkosť. Pre nás najbežnejší druh je Lavandula angustifolia.

blue-1195475_1920jpg


Agerát mexický obsahuje látku kumarín, ktorá sa často nachádza aj vo vyrábaných repelentoch, ktorá komárom nevonia. Tejto letničke sa dobre darí aj v nádobách, preferuje slnečné miesto, no zle znáša sucho, čiže si bude vyžadovať viac pozornosti zo zálievkou.

Mäta je veľmi obľúbená rastlina, kvôli chutným čajom a osviežujúcim limonádam, ktoré sa z nej dajú spraviť. Bez ohľadu na to, či máme divo rastúcu alebo vypestovanú mätu zo semiačka, všetky druhy obsahujú aromatické oleje, ktoré nevoňajú viacerým druhom hmyzu a ani komárom. Pre intenzívnejší účinok je vhodné listy rozdrviť a spraviť si mätový sprej napríklad s minerálnou vodou.

Verím, že tieto rastliny a ich odvary pomôžu a už nebudete musieť rozmýšľať ako sa zbaviť komárov a večerné posedenie su užijete bez nepríjemného bzukotania.