Čo nesmie chýbať na správnom pikniku

Pod pojmom piknik si človek predstaví asi niečo viac ako dať si nejakú maškrtu vonku na lavičke v parku.  Piknik predstavuje pripravené milé posedenie v parku alebo na záhrade s priateľmi alebo rodinou, kde pre jeho úplnu dokonalosť nesmie chýbať pikniková deka, vankúše a piknikový kôš plný dobrého jedla. Atmosféru alebo výsledný efekt môžeme doladiť sviečkou či kvetinami.


a7e1f0b3-f6e9-49fa-b0d5-be19aaf48448jpg


Bez ohľadu na to, aký krásny piknikový kôš máme, hlavne čím nesmieme sklamať je výborné jedlo, ktoré musí okrem chuti aj krásne vyzerať. Krásne balenie docielime vhodným balením, či už neobyčajnou nádobkou alebo jednoducho len sympatickým vzorom na servítke a previazaným špagátikom.  

sustava_18png


Pri výbere jedál musíme brať na vedomie aj to kam sa na piknik chystáme, aby jedlo transportom neutrpelo. Pri výbere nemáme obmedzenie, vybrať si môžeme z chutného čerstvého ovocia a zeleniny, pečiva, koláčikov, sendvičov alebo prekvapte chutným španielskym gaspachom alebo lososovými špízmi.


Ak máme piknikový kôš bez vybavenia, tak môžeme použiť riady ktoré máme doma, alebo papierové jednorázové, ktoré môžu byť prispôsobené udalosti, pri akej sa piknik koná – priateľské posedenie s priateľmi, narodeniny pre deti alebo romantický obed s partnerom či partnerkou. Príjemný pocit z piknikovania najlepšie umocňuje kvalitné jedlo, ktorého príprava si často vyžaduje špecifickú pozornosť. Ako príklad by som rada uviedla recept na prípravu grilovaného šalátu špecificky pripraveného pre piknik.


Grilovaný šalátový pohár

Ingrediencie:

1 baklažán

1 cuketa

1 uhorka

Cherry paradajky, červené a žlté

Hrsť sušených paradajok

Červená paprika

Červená cibuľa

Dve hrsťe cíceru

Olivy

Syr podľa preferencie

Bazalka

Mäta

Pažítka

Koriander

Vínny ocot

Citrónová šťava

Olivový olej


Príprava dresingu

Na olivovom oleji zľahka opražte na jemno nakrájanú cibuľku spolu s koriandrom. Keď je cibuľka do zlatista opražená, znížte teplotu a opatrne ju podlejte vínnym octom a vodou. Na miernom plameni varte približne 10 minút. Následne dressing odstavte a nechajte vychladnúť.

 

Príprava šalátu

Na panvici zahrejte olivový olej a zľahka ugrilujte na plátky nakrájaný baklažán, cuketu a mrkvu, čím získajú príjemnú karamelizovanú chuť. Uvarte cícer do mäkka v jemne osolenej vode. Pri príprave cíceru sa odporúča ho namočiť cez noc do misky s vodou. Ostatnú zelaninu a syr nakrájajte na menšie kúsky podľa preferencie.


Servírovanie

Do vychladnutej cibuľky pridajte citrónovú šťavu a olivový olej, zmes dobre premiešajte a nalejte na spodok uzatvárateľného piknikového pohára alebo misky. Ako drhuhú vrstvu pridajte cícer, olivy a syr. Osobne preferujem mäkký syr na štýl feta alebo dobre vyzretý čedar. Následne pridajte sušené paradajky a polejte kvalitným olivovým olejom. Na záver pridajte ostatnú zeleninu a bylinky. Pohár uzavrite a uložte do chladničky pokiaľ vyrazíte na piknik.


K správnemu zážitku z piknikovania nemyslitelne patrí kvalitná pikniková deka a krásny piknikový kôš. Po tom ako je piknikové miesto pripravené vyklopťe obsah pohára na piknikový tanier. Predošlé vrstvovanie zabezpečí, že dresing sa pomaly preleje cez čerstvú zeleninu a syr, čím sa krásne premiešajú a uvolnia všetky chute a arómy šalátu.


Naplnte piknikový kôš chutným jedlom a užite si príjemné posedenie v záhrade alebo v parku. Krásne slnečné počasie, chutné jedlo a príjemná spoločnosť je neodolateľná kombinácia.



picnic-2810131_1920jpg