Čo nesmie chýbať na správnom pikniku
Pod pojmom piknik si človek
predstaví asi niečo viac ako dať si nejakú maškrtu vonku na lavičke
v parku. Piknik predstavuje pripravené
milé posedenie v parku alebo na záhrade s priateľmi alebo rodinou,
kde pre jeho úplnu dokonalosť nesmie chýbať pikniková deka, vankúše a piknikový kôš plný dobrého jedla.
Atmosféru alebo výsledný efekt môžeme doladiť sviečkou či kvetinami.
Bez ohľadu na to, aký krásny piknikový kôš máme, hlavne čím nesmieme
sklamať je výborné jedlo, ktoré musí okrem chuti aj krásne vyzerať. Krásne
balenie docielime vhodným balením, či už neobyčajnou nádobkou alebo jednoducho
len sympatickým vzorom na servítke a previazaným špagátikom.
Pri výbere jedál musíme brať na vedomie aj to kam sa na piknik chystáme, aby jedlo transportom neutrpelo. Pri výbere nemáme obmedzenie, vybrať si môžeme z chutného čerstvého ovocia a zeleniny, pečiva, koláčikov, sendvičov alebo prekvapte chutným španielskym gaspachom alebo lososovými špízmi.
Ak máme piknikový kôš bez vybavenia, tak môžeme použiť riady ktoré máme
doma, alebo papierové jednorázové, ktoré môžu byť prispôsobené udalosti, pri
akej sa piknik koná – priateľské posedenie s priateľmi, narodeniny pre
deti alebo romantický obed s partnerom či partnerkou. Príjemný pocit
z piknikovania najlepšie umocňuje kvalitné jedlo, ktorého príprava si
často vyžaduje špecifickú pozornosť. Ako príklad by som rada uviedla recept na
prípravu grilovaného šalátu špecificky pripraveného pre piknik.
Grilovaný šalátový pohár
Ingrediencie:
1 baklažán
1 cuketa
1 uhorka
Cherry paradajky, červené a žlté
Hrsť sušených paradajok
Červená paprika
Červená cibuľa
Dve hrsťe cíceru
Olivy
Syr podľa preferencie
Bazalka
Mäta
Pažítka
Koriander
Vínny ocot
Citrónová šťava
Olivový olej
Príprava dresingu
Na olivovom oleji zľahka opražte na jemno nakrájanú cibuľku spolu s koriandrom. Keď je cibuľka do zlatista opražená, znížte teplotu a opatrne ju podlejte vínnym octom a vodou. Na miernom plameni varte približne 10 minút. Následne dressing odstavte a nechajte vychladnúť.
Príprava šalátu
Na panvici zahrejte olivový olej a zľahka ugrilujte na plátky nakrájaný baklažán, cuketu a mrkvu, čím získajú príjemnú karamelizovanú chuť. Uvarte cícer do mäkka v jemne osolenej vode. Pri príprave cíceru sa odporúča ho namočiť cez noc do misky s vodou. Ostatnú zelaninu a syr nakrájajte na menšie kúsky podľa preferencie.
Servírovanie
Do vychladnutej cibuľky pridajte citrónovú šťavu a olivový olej, zmes dobre premiešajte a nalejte na spodok uzatvárateľného piknikového pohára alebo misky. Ako drhuhú vrstvu pridajte cícer, olivy a syr. Osobne preferujem mäkký syr na štýl feta alebo dobre vyzretý čedar. Následne pridajte sušené paradajky a polejte kvalitným olivovým olejom. Na záver pridajte ostatnú zeleninu a bylinky. Pohár uzavrite a uložte do chladničky pokiaľ vyrazíte na piknik.
K správnemu zážitku z piknikovania nemyslitelne patrí kvalitná pikniková deka a krásny piknikový kôš. Po tom ako je piknikové miesto pripravené vyklopťe obsah pohára na piknikový tanier. Predošlé vrstvovanie zabezpečí, že dresing sa pomaly preleje cez čerstvú zeleninu a syr, čím sa krásne premiešajú a uvolnia všetky chute a arómy šalátu.
Naplnte piknikový kôš chutným jedlom a užite si príjemné posedenie v záhrade alebo v parku. Krásne slnečné počasie, chutné jedlo a príjemná spoločnosť je neodolateľná kombinácia.