Čo s malým balkónom či záhradkou?

Cieľom tohto článku je inšpirovať k spríjemneniu a skvalitneniu vášho vonkajšieho životného priestoru, nakoľko ani malá záhrada či balkón nemusia znamenať, že priestor ostane smutný a prázdny. Obmedzenia dané veľkosťou záhradky je jednoducho nutné vyvážiť vyššou mierou kreativity. Ako prvé si musíme stanoviť hlavné priority. Dobre usporiadaná záhradná terasa či balkón by mali kombinovať vhodné balkónové sedenie so zeleňou, kvetmi a jedlými rastlinami.


"Dizajnové drevené záhradné sedenie v kombinácii s elegantným vyvýšeným kvetinovým či bylinkovým záhononm dokáže premeniť aj malú záhradku na nepoznanie."


V kvetináčoch sa dá v zásade pestovať čokoľvek, od byliniek a kvetov, cez jahody až po rôzne druhy zeleniny. Črepníky na balkón respektíve terasu sa vyrábajú z rôznych materiálov, pričom kombinácia kovu, hliny, kameňa, dreva a prútia ponúka neobmedzené dizajnové možnosti. Zaujímavý variant tvoria závesné kvetináče na balkónové zábradlie, ktoré šetria miesto a zároveň vytvárajú zátišie pred vetrom a slnkom. Ak do závesných kvetináčov chcete vyskúšať niečo iné ako kvety, skúste to s jahodami, hráškom alebo paradajkami.


 371138cc-548c-481e-aad8-ff8862980ea0jpg


Vyvýšené záhony v záhrade pôsobia usporiadane, elegantne, a zároveň  záhradu  opticky prevzdušnia. Dizajnové drevené záhradné sedenie v kombinácii s elegantným vyvýšeným  bylinkovým záhononm  dokáže premeniť aj malú záhradku na nepoznanie. Vyvýšený záhon zároveň vyprodukuje množstvo chutnej domácej zeleniny, alebo si v ňom môžeme zasadiť malé ovocné stromy, či okrasné kríky.


V prípade, že chceme priniesť niečo viac klasické na svoj balkón, môžme skúsiť nájsť miesto pre mini skleník, ktorý pôsobí krásne a elegantne na každom mieste. Možnosť je aj drevená minizáhradka, ktorá je ako balkónový vyvýšený záhon. Ja osobne mám rada ak si aj na svojom minibalkóne môžem zasadiť niečo jedlé, väčšinou vsadím na hrášok, zelenú fazuľku, balkónové cherry paradajky, jahody a nejaké bylinky. Ide o nenáročné rastliny, ktoré sa prestujú skoro samé.

vegetable-garden-1006281_1920jpg


Vertikálne záhony sú skvelým minimalistickým riešením, pre úzke terasy a balkóny, a to najmä v prípadoch keď je našou prioritou vytvoriť príjemné a pohodlné sedenie na balkón. Aj v tomto prípade existuje viacero možností – ťahavé rastliny, ktorým stačí aj malý hlinený kvetináč, štíhly a vysoký kvetináč alebo závesné kvetináče na stenu. Samostanú kategóriu, ktorá získava na popularite predstavujú vertikálne systémy pestovania.


 

garden-1787507_1920 1jpg