10 krokov pre úspešnú paradajkovú sezónu

Paradajky sú hádam najobľúbenejšou zeleninou na pestovanie. Možno preto, že sa dajú dopestovať v skleníku, v záhradných záhonoch, na terase alebo na balkóne, či v kvetináči na okne. Na každú pestovanú rastlinu má vplyv mnoho faktorov, ktoré je potrebné zobrať do úvahy, od zeminy, umiestnenia, až po susedné rastliny našich paradajok. Pozrite sa na 10 krokov ako pestovať paradajky zo semiačka, aby sme dopestovali krásne a chutné plody. 


1, Prvý dôležitý aspekt na pestovanie paradajok je výber správnej odrody. Existuje mnoho druhov paradajok, z ktorých si môžeme vybrať. Výberom správnej odrody, hlavne ak sa chystáme pestovať paradajky na balkóne alebo v kvetináči, máme za sebou polovicu úspešného pestovania. Do úvahy treba zobrať to, či ich pestujeme v kvetináčoch alebo v záhrade a koľko priestoru pre rastliny máme. Niektoré paradajky patria k vážne veľkým rastlinám, výber je preto dôležitý.


K mojim obľúbeným odrodám do skleníka ale aj na balkón patria, rajčiak kolíkový – PERUN, rajčiak kolíkový balkónový – Vilma a rajčiak balkónový kríčkový oranžový – Venus. Samozrejme ich je oveľa oveľa viac, ale tieto sú moje obľúbené.


paradajkypng

 

2, Keď hovoríme o tom, ako pestovať paradajky zo semiačka, dôležité je myslieť na to, že po predsadení je potrebné ich pretriediť a presadiť.  Pri presádzaní malých rastliniek,  je treba zobrať do úvahy ako paradajky rastú a spôsob ich výživy. Paradajky čerpajú energiu z koreňového systému, a tak je dôležitý výber kvetináčov a zároveň hĺbka do akej rastliny zasadíme.


Pri sadení by rastlina mala mať sadenica ideálne okolo 15-20 cm a približne jej dve tretiny by sme mali zasadiť do zeminy. Vôbec nevadí ak zasadíte aj listy, ktoré už sadenica má.


greenhouse-gde5b5dc10_1920jpg


Jednoduchšie je presádzanie do kvetináčov, keď tam jednoducho nasypeme zeminu, ktorú sme zvolili, alebo namiešali, avšak v prípade sadenia vonku v záhrade nás čaká viac práce. Vyhĺbť si dostatočne hlbokú jamku tak, aby sa tam vošli 2 tretiny rastliny a zasypať zeminou. Ak máte v záhrade príliš tvrdú zem, bolo by vhodnejšie vykopanú zeminu pomiešať s kompostom, prípadne inou zeminou, a tak rastliny zasadiť. Paradajky nepotrebujú žiadnu špeciálnu zeminu, avšak určite im prospeje ak bude ľahšia a vzdušnejšia, čím sa podporí rast koreňov.

 

3, Ďalším dôležitým aspektom, ktorý sa nedá len tak oklamať je slnko. Paradajky zvládnu aj menej ako byť na slnku celý deň, ale pre najväčší úspech nášho pestovania, by mali mať aspoň 6 hodín priameho slnečného žiarenia počas dňa.


4, Polievanie je súčasťou takmer každodennej činnosti pri starostlivosti o paradajky. Samozrejme je rodziel či sa bavíme o polievaní paradajok zasadených vonku v zemi, alebo o tých v črepníkoch. Paradajky obsahujú asi 95% vody. Z toho vyplýva, že pre úrodu plodov a ich chuť je nevyhnutné správne zálievanie.


the-cultivation-of-g24e10a3ee_1920jpg


Pôdu v črepníkoch kontrolujte každý deň a v lete dvakrát denne. Zalievajte, iba v prípade, že je pôda suchá, a ak to je možné, tak ráno, aby rastliny boli dobre zavlažené počas horúcich slnečných dní. Paradajky sa zalievajú výdatne ku koreňom tak, aby sme si boli istí, že je dostatočne zavlažený celý koreňový systém a zároveň dbáme na to, aby sme neliali vodu na listy.

5, Rastliny paradajok ako rastú, tak potrebujú oporu, o ktorú sa  budú opierať pod váhou rastúcich plodov. Samozrejme výraznejšiu a väčšiu oporu budú potrebovať vyššie rastliny s väčšími plodmi alebo rastliny so strapcami paradajok. Opory môžu byť rôzne, klasika je jednoducho zapichnutá dlhá palica alebo tyč a o ňu uviazaná rastlina špagátom alebo svorkami. V takom prípade ako rastlina rastie a mohutnie, tak je potrebné znovu rastlinu priviazať, aby sa nezlomila. Potom sú tu ďalšie možnosti ako kožuľová konštrukcia okolo paradajky, kde je tiež viacero možností na výber.


paradajky_oporapng

Paradajky to zvládnu aj bez opory, avšak s oporou je to jednoduchšie, rastliny sa nelámu, nedeformujú a rovnako je nižšia pravedepodobnosť, že Vám plody od zeme napadne hmyz.

6, Možno by si človek povedal, že ak rastlinu posadí, polieva, tak už len čakať na paradajky, ale aj v tomto môžme apradajkám pomôcť. V prípade paradajok to nebude strih a úprava ako keby sme hovorili o kríkoch, avšak zbavovanie rastliny nadbytočných listov a výhonkov jej pomôže efektívnejšie využiť energiu a nenamáhať sa so "zbytočnými" listami naviac. 

7, Čo v prípade ak Vám paradajky kvitnú, ale nemajú plody? Táto nešťastná situácia môže mať 3 dôvody, ktoré keď budú odstránené, ďalšie kvety by sa mali premeniť na paradajky. A to sú teplota, nedostatočné opelenie a nedostatočná výživa.


Dlhodobá teplota nad 26 stupňov rastliny stresuje, a tak minimalizujú svoje straty tým, že nekvitnú alebo že nemajú plody. Problémy s opelením paradajok môže spôsobiť vysoká vlhkosť, peľ sa stáva lepkavým, čo bráni jeho spadnutiu z kvetu a naopak v príliš suchej oblasti alebo mieste peľ zasychá a nedrží sa na rastline a dokonca ani na včelách či inom hmyze, ktorý opeľuje rastliny. Ďalším faktorom je nedostatočné prúdenie vzduchu okolo rastlín, ktoré tiež podporuje samoopeľovanie rastlín.


tomato-petiole-g1af4505d7_1920jpg

8, Paradajky uvítajú hnojenie či už ich máte v záhrade alebo kvetináči, no platí to najmä pre pestovanie v nádobách.  K problémom s nedostatkom živín patrí slabý rast, málo, prípadne žiadne plody. Hnojenie paradajok nie je úplná nevyhnutnosť, ale pomôže to k bohatšej úrode.

Pri výsadbe pridajte do zmesi pôdy v kvetináči hrsť pomaly sa uvoľňujúceho hnojiva, alebo ak ste kúpili už zeminu obohatému o hnojivo, pokračujte v hnojení počas vegetačného obdobia. Keď je už rastlina v čase, kedy rastú plody, dávajte pozor, aby hnojivo neobsahovalo veľa dusíka, a aby bolo skôr obohatené o fosfor a draslík.


9, Paradajky sa štiepia a praskajú z jedného dôvodu, nedostávajú pravidelne dostatok vody, ktorú nevyhnutne potrebujú. Zvyčajne sa to môže diať, pri výraznom striedaní dažďov a sucha. 

Praskanie paradajok a rovnako aj iné neduhy, ktoré na ne pôsobia v podstate úzko súvisia so správnym zalievaním ako sme spomínali v bode 4.

10, Ak chceme vytvoriť ideálne prostredie pre paradajky, okrem už spomínaných vecí, by sme mali dbať aj na ich rastlinných susedov, viete predsa, že to akých máte susedov, spraví veľmi veľa pre vašu pohodu.

K nesprávnym susedom pre paradajky patria kapusta, kel, brokolica, karfiol, kukurica, fenikel, kôpor, baklažán, zemiaky, vlašský orech. A naopak paradajky ako susedov uvítajú bazalku, cibuľu, cesnak, mrkvu, zelér, oregano, petržlen a pažítku.

Verím, že paradajkový manuál Vám pomôže k bohatej paradajkovej úrode. Príjemné pestovanie.