10 rastlín do kúpeľne

Milovníci rastlín by mali rastliny v každej izbe, v každom voľnom kúte izby, teda skoro : ) Mne osobne sa rastlina pýta do kúpelne, pretože mám pocit, že sa tam skvele hodí, dá kúpeľni iný rozmer. A hoci by sa mohlo zdať, že pre kúpeľňu by bola ideálnym riešením umelá rastlina, nie je to tak. Živá rastlina, okrem toho, že ulahodí oku, môže mať aj iné pozitívne účinky na priestor kúpeľne, kde je väčšinou oproti ostatným miestnostiam doma viac vlhka, menej svetla a následne aj ťažší vzduch.


Rastliny vhodné do kúpeľne čistia vzduch, pohlcujú vlhkosť a zlepšujú energiu v miestnosti. Verte či nie, je úplne jedno ako vaša kúpeľňa vyzerá, aká je veľká či svetelná, aspoň jednu vhodnú rastlinu, ktorá to zvládne aj vo Vašej kúpelni určite nájdeme.


Snake plant – Sanseviera – Svokrin jazyk


Svokrin jazyk alebo Sanseviera patrí k najobľúbenejším rastlinám do kúpeľne, pretože pohlcuje vlhkosť, čistí vzduch od toxínov a látok, ktoré sa môžu nachádzať v kozmetike a čistiacich prostriedkoch.

Snake plantpng


Tieto rastliny zvládnu viac svetla ale rovnako aj jeho značný nedostatok, moja sanseviera je v kúpelni bez okna a značne sa jej darí. Keď idem niekde na víkend alebo dlhšie mimo domu, tak ju vytiahnem do obývačky k ostatným rastlinám, inak je stále na svojom kúpeľnom mieste.

V obdobiach keď je teplejšie, polievame Sansevieru keď preschne vrchná časť pôdy, keď je chladnejšie, stačí aj raz mesačne. V prípade týchto rastlín menej je viac, takže stále jej dajte radšej trošku menej vody ako viac.


Orchidea - Phaleonopsis


Orchidey sú krásne rastliny príjemných farieb, ktoré so sebou prinesú eleganciu do Vašej kúpelne. Orchidey majú rady menej svetla a výborne zvládnu zvýšenú vlhlkosť v kúpelniach. Nemusia byť blízko okna, avšak aspoň zlomok nepriameho slnka a svetla im spraví dobre.  

Orchideapng


Orchideu zalievame vodou izbovej teploty spravidla 2x týždenne počas teplých období a v zimnom období raz týždenne. Ak si však chcete byť istý, že rastlina nie je preliata, treba skontrolovať vlhkosť jej koreňov. Pri zalievaní si treba dať pozor, aby listy a stonka ostali suché, ak ich nedopatrením polejete vodou, vysušte ich obrúskom.  


Peace lily - Spathiphyllum wallisii - Lopatkovec


Lopatkovec je zaujímavá rastlina, ktorá kvitne neobyčajnými bielymi kvetmi a starostlivosť o ňu je veľmi jednoduchá. Lopatkovce dobre zvládajú menej svetla, avšak potrebujú dostatok  nepriameho slnečného svetla. Výborne sa im darí vo vlhšom prostredí kúpeľne a rovnako patria k rastlinám, ktoré výrazne čistia vzduch od toxínov.


Lopatkovecpng


Rastlinu zalievajte mierne, lebo preliatím korienky začnú hniť. Ak si človek nie je istý zálievkou, stačí si všimnúť, kedy listy lopatkovca jemne ovädnú, a tak rastlinu poliať.


Zanzibar gem - Zamioculcas zamiifolia - Zamiokulkas


Zamiokulkas rastie veľmi pomaly, ale inak toho zvládne naozaj veľa, preto ho môžeme vidieť na rôznych miestach administratívnych budov a obchodných centier. Nepotrebuje veľa svetla, teší sa vysokej vlhkosti vzduchu,  dobré znáša málo vody a vyššie teploty. Ak máte kúpeľnu úplne tmavú bez svetla, taktiež tam môžete dať zamiokulkas, avšak z času na čas ho potom treba dať na svetelnejšie miesto, aby Vám neostali dlhé výhonky s málo listami.  



luck-spring-g9bce4fb33_1920jpg


Zamiokulkas je rastlina pre tých, ktorí majú radi rastliny, no zabúdajú sa o ne starať :D . Vydrží aj niekoľko mesiacov bez vody, rastlinu polievajte max 1-2x do mesiaca, no ak ju máte v kúpeľni, tak ešte menej.


Boston Fern - Nephrolepis exaltata – Bostonská papraď 


Papraď si skvele poradí aj s najvyššou vlhkosťou vo vašej kúpeľni, pretože to je jej prirodzené prostredie. Paprade nemajú rady priame slnko, skôr polotieň alebo tieň. Keď ju dáte do kúpeľne, kde je vyššie vlhko, nezabudnite na pravidelné zalievanie. Po zaliatí sa uistite, že sú korene rovnomerne vlhké. Najlepšie je umiestniť papraď do kvetináča, ktorý ma dierky na spodku, aby mohla voda vytekať.


Pothos - Epipremnum aureum – Potosovec - Potos


Potosovec je krásna ťahavá rastlina, ktorá má viaceré druhy, ktoré sa od seba líšia veľkosťou, tvarom alebo farbou listov. Potos patrí tiež k rastlinám, ktoré relatívne čistia vzduch a dobre zvládajú vyššiu vlhkosť.


Potospng


Potos má rád viac svetla ako ostatné spomenuté rastliny, takže do kúpeľne ho radšej dajte len v prípade ak tam máte aspoň malé okno alebo ak má kúpeľňa dostatok svetla. Potosovec netreba prelievať, jednoducho v pravidelných intervaloch kontroluje, či zemina nepreschla a až potom rastlinu polejte.


Spider plant - Chlorophytum comosum - Zelenec chochlatý


Zelenec patrí medzi  rastliny vhodné do kúpeľne, ktoré extrémne dobre čistia vzduch. Zelenec pohlcuje pachy, oxid uhoľnatý a formaldehyd. Najlepšie mu niekde na poličke nie na priamom slnku, ale ani v úplnom kúte bez žiadneho svetla. Tejto rastline treba udržiavať pôdu vlhkú, stále ju skontrolujte, kým rastlinu znovu polejete. 


Chocholovecpng

Calathea - Kalatea


Kalateu nájdeme v rôznych veľkostiach aj farbách s krásnymi vzormi na listoch. Tieto rastliny majú rady vlhkosť a teplo, takže je potrebné dbať na udržiavanie vlhkej pôdy. Ak má rastlina málo vlahy, reaguje zvinutím listov.

Kalateapng


Kalatea si vyžaduje svetlé až mierne tienisté miesto, bez priameho slnka a prievanu.  Takže ak nemáte v kúpeľni okno, zvoľte si radšej inú rastlinu.

Aloe vera


Aloe je rastlina, ktorej stačí málo slnečného svetla a relatívne málo vody. Ak bude aloe v kúpelni, kde je prirodzene vyššia vlhkosť, rastlinu, možno nebude musieť ani polievať a bude sa jej výborne dariť.  


Aloe verapng

Cast Iron plant - Aspidistra elatior - Železná rastlina


Táto sympatická a odolná rastlina, ktorá na prvý pohľad vyzerá ako starší brat lopatkovca znesie skoro všetko. Prežije slabé svetlo, ojedinelé zavlažovanie a extrémne teplo. Najlepšie sa jej však bude dariť na mieste so slabým až miernym svetlom.  


Rastliny do kúpeľne budú krásnym a praktickým doplnkom do vášho domova, ktorý bude zvyšok kvalitu vášho vzduchu a života.