Aké kvety zasadiť na jeseň?

Bez ohľadu na to, ako sa človek na to pozrie, fakty nepustia - dni sa skracujú a teplé letné dni sa míňajú, no ako ja vravím, všetko má svoje pre a proti, pretože ak človek upustí od frfľania, keď vonku prší, jeseň má jednoducho svoje čaro. 



Ešte neodkladajte svoje záhradné náradie, pretože nás okrem jesenných povinností, čaká aj jedná z mojích najobľúbenejší činností, a to sadiť, sadiť kvety, ktoré sadíme na jeseň. Pretože, kníh, topánok a zelených rastlín, nie je nikdy dosť.



V podstate je viac menej čas na sadenie cibuliek, ktoré chceme aby nám začiatkom jari začali rásť a kvitnúť, hoci to nie je úplne pravidlom. Základom pre sadenie cibuliek je hĺbka do akej ich posadíme a po zasadení výdatné zaliatie. Cibule sadíme podľa ich výšky, aká je cibuľa vysoká, taká musí byť jamka hlboká. A rovnako podľa veľkosti cibuliek si určíme aj vzdialenosť medzi nimi.

garden-3132028_1920jpg

Tulipány - Musím začať tulipánmi, pretože sú moje obľúbené. Existuje veľmi veľa farebných variácií, ale aj druhy s rôznym tvarom lupeňov, od klasických cez plnokveté po strapaté až kučeravé. Vo všeobecnosti tulipány kvitnú v priebehu apríla až mája a vo všeobecnosti dorastajú do výšky 40cm. A ak chcete, aby sa im darilo, posaďte ich na slnečné miesto alebo polotieň. Zasaďte si krásne červené a oranžové tulipány, ktoré vystriedajú skoré narcisy. vyskúšanú klasiku môžte doplniť týmito exotickejšími cibuľkami - Tulipán Brownie, Tulipán Groenland, Tulipán Blac Parrot, Tulipán Crossfire, Tulipán Bastia a iné.



narcissus-5135179_1920jpg

Narcisy patria ku klasike jari. Kvitnúce narcisy a kuriatka to je jar. Užite si rôznorodé narcisy od marca do mája - od žltej klasiky Narcis Carlto po farebnejšie Narcis Golden Ducat, Narcis Ice King, Narcis Chanterelle a Narcis Cassata. Narcisy sa môžu sadiť od septembra do novembra, na slnečné miesto alebo polotieň.

lily-53692_1280jpg


Ľalie - v prípade ľalií si myslím, že nakrajšie sú klasické výrazné a veľké kvety v bielej alebo ružovej či žltej farbe, ktoré sú dodnes obľúbenou súčasťou kytíc.  Pri sadení myslite na to, že ľalie patria k väčším kvetom kedy ich výška dosahuje od 40 cm až do 150cm. Ľalie preferujú slnečné miesto alebo polotieň, ale závoreň aj závetrie, keďže na 1 stonke vyrastá viacero veľkých kvetov, čím sú náchylnejšie na zlomenie. Pri sadení rovnako myslite na to, že ľaliam sa bude dariť oveľa lepšie ak cibuľky pri sadení obsypeme kremičitým pieskom. Ľalie väčšinou kvtinú v auguste až októbri, a tak sú jedné z posledných kvetov roka. Ak chcete vyskúšať niečo nové, skúste ľaliu Royal Kiss, ktorá očarí svojou elegantnou tmavo fialovou farbou.


grape-hyacinth-1328332_1920jpg
Modrice

iris-2563229_1920jpg


Kosatce keď si človek predstaví asi vidí, taký zvláštny kvet bielej alebo fialovej farby, ale dnes už tak, ako v prípade tulipánov je veľa nových tvarov a farieb, ktoré učarujú oveľa viac. Kosatce vo všeobecnosti kvitnú od mája do júla a preferujú slnečné stanovisko až polotieň a suchšiu a priepustnú pôdu. Kosatce patria k vyšším rastlinám, kedy s kvetom dorastajú až do 90cm. Ak hľadáte niečo nové a zaujímavé vyskúšajte tieto odrody svetloružový Kosatec nemecký Beverly sills, bordový Kosatec nemecký War chief alebo očarujúci Kosatec sibírsky Painted woman.

blossom-215565_1920 1jpg
Veternica alebo Sasanka



crocus-4043867_1920jpg

Krokusy - ešte kým príde čas na prvé narcisy, sú tu biele, žlté a fialové krokusy, ktoré hlásia koniec zimy. Aj keď sú odolné voči mrazu, preferujú slnečné stanovisko.


snakes-head-4256066_1920jpg

Korunkovka je ako krajšia sesternica zvončeka, nájdeme ju dostupnú vo viacerých farbách, ale podľa mňa najviac očarujúca je korunkovka strakatá, ktorej vzor by bol krásny aj na šatách. Korunovky preferujú polotieň a dorastajú do výšky približne 20cm.


Všetky tieto kvety si viete vybrať vo viacerých farbách tak, aby ulahodili práve vášmu oku. Užite si ešte slnečné lúče a záhradu, kým opadajú všetky listy a po práci si dajte zaslúženú odmenu v podobe výborných voňavých jesenných nápojov. Nefrflite, ale využite toto ročné obdobie na maximum s klasickými jesennými cibuľkami s obyčajnými aj neobyčajnými tvarmi kvetov.