Aké rastliny vieme pestovať vo vode?

Stále sa snažíte pestovať doma kvety? Niečo pekné, zelené a najlepšie aj živé? A stále Vám to nejako nejde? Okrem toho, že v článku Čo pestovať ak ste pestovací antitalent sú rastliny, ktoré toho zvládnu naozaj veľa, existuje ešte ďalšie riešenie vhodné pre naozaj každého - pestovanie rastlín, ktorým na svoje fungovanie stačí „fľaša vody“, kedy reálne vidíte či je potrebné rastlinu „poliať“. Prečo si nezvoliť tento variant, bylinky pestované vo vode sú rovnako chutné ako tie zo záhradky a ešte ich máte hneď po ruke bez ohľadu na ročné obdobie.


Voda pre rastliny


Voda z vodovodu je vhodná na takéto pestovanie, avšak kvôli chlóru je vhodné nechať vodu cez noc odstáť, aby chlór vyprchal. Použiť sa samozrejme dá aj minerálna voda alebo voda zo studňa, teda ak je ničeo také k dispozícii, keďže obsahujú viac minerálnych látok ako voda z vodovodu.


still-life-646622_1920jpg


Nádoby na pestovanie


Máte rôzne vintage fľaštičky a poháriky? Na pestovanie sa môže použiť v podstate každý sklenený pohár, avšak lepšou voľbou sú fľaše a flaštičky pre ich výšku a úzke hrdlo, čím sa rastlinky udržiavajú nepoškodené a pekne rovné v ich pôvodnom tvare. Hrdlo flľaše by nemalo byť zas príliš úzke, v závislosti od typu rastlinky, aby korene a aj rastlina mohli dýchať. Pri nádobach, ktoré nemajú etiketu je dobré pre korienky rastlín vytvoriť tmavé miesto, ja osobne na to používam čiernu tabuľovú tapetu, ale samozrejme to môže byť aj iný druh tapety, alebo iná nálepka či etiketa podľa vkusu a farebných preferencií.

bottle-1282705_1920jpg

Ako na odrezky


Najlepšie na pestovaní z odrezkov je, že nemusíte používať žiadne podporné látky, odrezky sa dajú spraviť z byliniek od babky zo záhrady ale aj zo obchodu. Bylinku stačí umyť, odrezať spodnú časť stonky, aby nebola suchá a ani inak poškodená, otrhať spodné lísty, aby neplávali a ani sa nedotýkali vody. Po tejto úprave dáme rastlinku do pripravenej nádoby naplnenej vodou. Pri niektorých typoch byliniek môže zakorenenie trvať dlhšie pri iných zas kratšie, v závislosti od druhu. Ak rastlina nemá korienky, vymenťe vodu tak raz za 7 až 10 dní, kým korene nenarastú, potom už nie je potrebné vodu takto vymieňať.


Vyberte si svojho favorita zo 8 voňavých a obľúbených byliniek, ktorým sa bude dariť vo vode:

Mäta
Oregano
Bazalka
Šalvia
Stévia
Citrónová tráva
Rozmarín
Tymián


Bylinky sú príjemným doplnok v kuchyni, nielen pre ich vôňu a chuť, ktorú prinesú jedlu, ale aj pre ich príjemnú zelenú farbu, ktorá pôsobí pozitívne na naše zmysly. Veľa šťastia s pestovaním.

basil-3405775_1920jpg