Ako sadiť paradajky?

Paradajky patria u nás k jedným z najobľúbenejšjích druhov zeleniny a hlavne je možné si ich vypestovať s bohatou úrodou, a to bez väčšej pestovateľskej zručnosti. Ako sadiť paradajky? Jednoducho krok za krokom. 


Asi nikoho neprekvapí, že budeme potrebovať zeminu na pestovanie zeleniny, prípadne na predsadenie aj zemina špeciálne na zakoreňovanie. Paradajky sa dajú vypestovať aj v "obyčajnej" zemine, ale s tou špeciálnou sa dosiahne o niečo krajšia a bohatšia úroda.  


Paradajky sa vysádzajú vonku, už ako väčšie sadenice. Niekto na predpestovanie používa parenisko, niekto "muškátové" kvetináče, či plastové obaly z ovocia a zeleniny, avšak ja mám zvyk ako môj dedo, a to jogurtové kelímky, kde majú rastliny dosť miesta pre rast. V parenisku rastliny narastú rýchlo a pekné, avšak je potrebné presadiť ešte kým pôjdu vonku.


zostava_2png


Existuje veľa druhov paradajok od červených žltých, klasických cez hruškovité, ďatľové až po cherry paradajky alebo strapcovité. Vyberte si semiačka podľa toho koľko priestoru máte k dispozícii. 

Začiatok procesu ako sadiť paradajky je pre každý druh semiačka rovnaký. Semiačka namočíme trošku do vody, tak aspoň na 2 hodiny, čo pomôže k naklíčeniu. Kelímky naplníme zeminou, tak približne do 1 cm od vrchu a spravíme dierku prstom, paličkou alebo hocičím, čo máme po ruke. 2 až 4 namočené semiačka dáme do dierky, mierne zakryjeme zeminou a polejeme vodou. 


Zasadeným semiačkam sa bude najlepšie dariť na teplom a slnečnom mieste. Zalievame podľa potreby, aby bola zemina mierne vlhká, ale nie premočená. A čakáme na prvé zelené rastlinky. 

V prípade, že sme použili parenisko, tak je potrebné včas odstrániť prikrývku, aby sa rastlinky nedeformovali a neskôr ešte pred vysadením vonku ich presadiť do väčších nádob, aby rastlinky neboli obmedzované malým priestorom.


Keďže sme do každého kelímku dali viac ako jedno semiačko, je pravdepodobné, že aj vzklíči viac ako jedno. V čase keď majú približne 3 cm vytiahneme slabšie rastlinky a necháme len tú najkrajšiu a najsilnejšiu. Ostatné môžme zasadiť inde alebo ich hodiť na kompost. 


zostava_1png

O mladé rastlinky je potrebné sa starať do 3 zamrznutých, čo je najvhodnejší čas kedy sadiť paradajky von, a to bez ohľadu na to, či budú v záhrade, alebo na balkóne v kvetináči.  Paradajky sadíme v prípade väčších rastlín okolo 50cm od seba, čím je rastlina menšia, tým môžu byť pri sebe bližšie. Cherry paradajky, ktoré sú vzrastovo malé, maximálne do 30cm, môžu byť aj každých 25cm. 

 
Ak máte radi bazalku, je vhodné ju zasadiť ku každej paradajke, paradajky s bazalkou sa totiž kamošia a podporujú sa v raste. 

Ak ste uprednostnili paradajky váčšieho vzrastu, a nechcete aby sa začali deformovať, lámať alebo váľať po zemi, pridajte k nim oporu ešte pred prvými plodmi a priviažte ich. Rastlina tak bude odolnejšia a plody sa budú ľahšie zbierať. 

V priebehu rastu paradajka púšťa výhonky mladých listov, tie je dobre odštipkávať, aby rastlinu zbytočne nevyšťavovali a energia išla do plodov.  

Rastliny pravidelne zalievajte podľa potreby, pretože paradajky potrebujú vodu a slnko, aby narástli, aby bola úroda paradajok bohatá.


tomatoes-2530823_1920jpg


Verím, že postup ako sadiť paradajky zvládnete ľavou zadnou a čoskoro si začnete vychutnávať domáce plody. Dobrú chuť.