Balkónové pestovanie v kvetináčoch

Pestovanie v kvetináčoch a nádobách má svoje využitie v prípade, že záhradu nemáme alebo naše priestorové možnosti sú obmedzené, no aj tak si chceme vytvoriť svoj priestor a čas na trochu dodatočnej zelene doma, alebo možno aj v kancelárii. Zelená farba predstavuje harmóniu, prírodu a oddych, čiže návštevy zeleného balkóna, či už na rannú kávičku alebo poobednú pohodičku, budú mať na nás učite pozitívny vplyv.


Prvým dôležitým krokom je vybrať správne kvetináče na balkón s dostatočným odtokom vody a vhodnou miskou. Keďže pre takto pestované rastliny je prísun živín obmedzený len na zeminu v kvetináči, je vhodné si pri sadení vybrať zeminu podľa toho, čo chceme sadiť. Okrem zeminy, je dôležité mať stále na mysli aj vlahu, pretože rastliny majú len takú zásobu, čo si udržia v kvetináči, prípadne nádobke na vodu. No aj napriek istým obmedzeniam môžeme vo vhodných balkónových kvetináčoch pestovať prakticky hocičo - kvety, zeleninu, ovocie, dokonca aj isté druhy stromov.

balcony-2374933_1920jpg

Pre balkónové kvety je rozhodujúca veľkosť kvetináča, umiestnenie kvetináča a veľkosť kvetov ako by mali kvety narásť. Pri väčších nádobách je možná aj ich kombinácia. Z kvetov si môžeme vyberať celý deň - georgíny, levanduľa, kríkové ruže, lobelky, cínie, bledule, begónie, frézie, krokusy, klinčeky,divé maky, jazmínovka, echinacey, či hoci aj úplne bežné fialky alebo muškáty. Dokonca je tu aj iná možnosť, a to sú rôzne sukulenty a skalné ruže, ktoré pôsobia rovnako príjemne ako kvitnúci kvet.


agriculture-1867781_1920jpg

Nie všetkým druhom ovocia a zeleniny sa bude dariť v kvetináčoch, no stále si máme z čoho vybrať. Pre lepšiu úrodu, musíme si dávať pozor na pravidelné zalievanie a prípadne to aj niečím prihnojiť, či už pôjde o organické alebo anorganické hnojivo, je už na každom z nás. Osobne sa mi najľahšie dopestujú stále paradajky, fazuľa (klasická ťahavá, ale aj kríčková), hrášok, čili papričky, baranie rohy, špenát a samozrejme ešte aj bylinky ako bazalka, mäta či tymián. Okrem toho sa dá dopestovať aj šalát, jahody, reďkovka, medovka, šalvia, pažítka či guľatá mrkva, ktorá je vhodná práve na pestovanie v nádobách.


plant-931932_1920jpg

Kvety na balkóne vynikajúco dopĺňajú balkónové stromy a kríky. Zo stromov si môžeme zasadiť klasické ako javor, hrab, smrek či borovica, ktoré sa dajú strihať do požadovaného tvaru a ich rast ostane obmedzený podľa veľkosti kvetináča. Druhú skupinu tvoria balkónové okrasné stromčeky, ako napr. ginko, javor dlaňovitolistý, japonská vŕba či lieska. Teraz sú už v každom záhradkárstve v ponuke aj ovocné stromy pre balkónové pestovanie ako čerešňa, hruška či rôzne druhy jabloní, avšak osobne by som radšej zvolila druhy, ktoré sú prirodzene menšie ako sú egreše, ríbezle, černice či čučoriedky.

Pestovanie v balkónových kvetináčoch určite nepokryje spotrebu zeleniny domácnosti, ale o to viac to obohatí deň a príjemne strávený čas na každom balkóne.


balcony-979257_1920jpg