Domáce sušenie ovocia

Sušenie ovocia je skvelý spôsob, ako si uchovať úrodu a vychutnať si chutné a zdravé dobroty počas celého roka. Sušené ovocie je tiež všestranná prísada, ktorú možno použiť na
pečenie alebo varenie.

V tomto článku prinášame niekoľko rád ako si doma vysušiť chutné ovocie. 


V prvom rade používajte zrelé ovocie. Výhodou sušenia je, že môžete taktiež používať malé a ´škaredé´ ovocie, ktoré by sa na bežný pult v supermarkete nedostalo. Ovocie nakrájajte na rovnako veľké kúsky, aby sa rovnomerne vysušilo. Ovocie poukladajte v jednej vrstve na tácky sušičky, sieťku alebo plech na pečenie, aby bola zabezpečená dobrá cirkulácia vzduchu.

susene jablkajpg



Existuje niekoľko spôsobov sušenia ovocia doma: 


Elektrická sušička

Sušička je najlepší spôsob, ako sušiť ovocie doma. Sušičky cirkulujú teplý vzduch okolo ovocia a rovnomerne ho sušia bez varenia. Táto metóda je tiež energeticky najefektívnejšia.

Ak chcete sušiť ovocie v sušičke, postupujte takto:

  • Ovocie dôkladne umyte a osušte.
  • Nakrájajte ovocie na pol centimetra hrubé plátky alebo menšie kúsky.
  • Ovocie rozložte v jednej vrstve na podnosy sušičky.
  • Nastavte sušičku na 60 stupňov.
  • Ovocie sušte 8-12 hodín, alebo kým úplne nevyschne.


Rúra na pečenie 


Ak nemáte sušičku, môžete ovocie sušiť aj v rúre. Táto metóda však bude trvať dlhšie a nemusí byť taká rovnomerná.  Ak chcete sušiť ovocie v rúre, postupujte takto:
  • Predhrejte rúru na najnižší stupeň, ktorý je zvyčajne okolo 80 stupňov.
  • Plech vystelieme papierom na pečenie.
  • Nakrájajte ovocie na pol centimetrové plátky alebo menšie kúsky.
  • Na plech poukladajte ovocie v jednej vrstve.
  • Ovocie sušte 4-6 hodín, alebo kým úplne nevyschne.

Sušiť ovocie je taktiež možné v domácej saune alebo na radiátoroch počas vykurovacej sezóny. 


Ovocie sušte až kým nie je úplne suché, aby ste predišli tomu, že splesnivie. Sušené ovocie skladujte vo vzduchotesnej nádobe na chladnom a tmavom mieste. Pri správnom skladovaní vydrží až 6 mesiacov.

Najvhodnejšie druhy ovocia na domáce sušenie:

  • Jablká
  • Hrušky
  • Marhule
  • Slivky
  • Broskyne
  • Jahody
  • Citrusové ovocie
  • Mango
  • Môžete tiež sušiť zeleninu, ako sú paradajky, paprika, chili, cesnak a cibuľa, ktoré viete použiť ako korenie.
susene paradajkyjpg
Ak chcete sušené ovocie trochu ochutiť, môžete ho posypať škoricou, cukrom alebo iným korením. 

Sušené ovocie môže byť zdravou maškrtou, ale je dôležité ho jesť s mierou, pretože má vysoký obsah cukru.