Domáce sušenie ovocia
V tomto článku prinášame niekoľko rád ako si doma vysušiť chutné ovocie.
Existuje niekoľko spôsobov sušenia ovocia doma:
Elektrická sušička
Sušička je najlepší spôsob, ako sušiť ovocie doma. Sušičky cirkulujú teplý vzduch okolo ovocia a rovnomerne ho sušia bez varenia. Táto metóda je tiež energeticky najefektívnejšia.Ak chcete sušiť ovocie v sušičke, postupujte takto:
- Ovocie dôkladne umyte a osušte.
- Nakrájajte ovocie na pol centimetra hrubé plátky alebo menšie kúsky.
- Ovocie rozložte v jednej vrstve na podnosy sušičky.
- Nastavte sušičku na 60 stupňov.
- Ovocie sušte 8-12 hodín, alebo kým úplne nevyschne.
Rúra na pečenie
Ak nemáte sušičku, môžete ovocie sušiť aj v rúre. Táto metóda však bude trvať dlhšie a nemusí byť taká rovnomerná. Ak chcete sušiť ovocie v rúre, postupujte takto:
- Predhrejte rúru na najnižší stupeň, ktorý je zvyčajne okolo 80 stupňov.
- Plech vystelieme papierom na pečenie.
- Nakrájajte ovocie na pol centimetrové plátky alebo menšie kúsky.
- Na plech poukladajte ovocie v jednej vrstve.
- Ovocie sušte 4-6 hodín, alebo kým úplne nevyschne.
Sušiť ovocie je taktiež možné v domácej saune alebo na radiátoroch počas vykurovacej sezóny.
Najvhodnejšie druhy ovocia na domáce sušenie:
- Jablká
- Hrušky
- Marhule
- Slivky
- Broskyne
- Jahody
- Citrusové ovocie
- Mango
- Môžete tiež sušiť zeleninu, ako sú paradajky, paprika, chili, cesnak a cibuľa, ktoré viete použiť ako korenie.