Jarné kvety v záhrade

Prvé jarné kvety sú znakom blížiacej sa jari a prinášajú so sebou pozitívnu energiu, radosť a hrejivé slnečné lúče. Kvety nás môžu tešíť na rastlinkách, ale aj na stromoch a mnohé sú vhodné nielen pre sadenie v záhrade, ale aj pre kvetináče na balkón


Čo by v záhrade nemalo chýbať, aby sa kvety na jar objavili čo najskôr?


sustava_13_2png

Keď sa povie prvé jarné kvety asi každému ako prvé napadnú snežienky. Snežienky sa považujú za poslov jari, keďže prvé vykúkajú spod snehu. Snežienky kvitnú od konca februára až do apríla. Cibuľky snežienok sadíme na polotienisté miesto a do dobre priepustnej a výživnej pôdy.


Narcis je vo svojej najtypickejšej farbe žltý, no má aj biele a oranžové druhy. V závisloti od druhu začinajú kvitnúť už v januári. Narcisy majú radi slnečné až polotienisté stanovištia a sadíme ich do výživnej a kyprej pôdy.

Krokusy  zaujmú v kvetináčoch, skalkách aj záhonoch. Väčšina druhov kvitne v období marca až apríla, ale dajú sa kúpiť aj jesenné odrody. Tieto kvety sú nenáročné na pestovanie, sú mrazuvzdorné, najlepšie sa im darí na slnku, prípadne v miernom tieni a v priepustnej pôde. K skorším druhom patrí napr. asi najtypickejší veľkokvetý Flower rekord s tmavofialovými kvetmi.


Zimný jazmín alebo Jazmín nahokvetý - zlatožltý mrazuvzdorný okrasný ker, ktorý v prípade teplejšej zimy kvitne už od januára. Na výhonoch rozkvitajú nádherné aromatické kvety a keď odkvitá vytvára lesklé tmavozelené listy. Ker preferuje slnko alebo polotieň.

Fialka záhradná či sirôtka – existuje viacero krásnych farieb a vôní pri týchto milých malých kvetinkách. Fialky pri miernej zime zakvitnú už v januári, ale bežne až v marci. Fialky sú jedno alebo dvojročné rastliny, avšak je vysoko pravdepodobné že sa vám zo zasadených rastlín vysejú znovu samé. Fialkam sa darí na slnečnom až polotienistom mieste, kde sú aspoň sčasti chránené pred vetrom.


sustava_13_b_2png

Magnólia je strom, ktorý netreba nikomu zvlášť predstavovať, má krásne veľké kvety, ktoré kvitnú začiatkom apríla a postupne opadajú a strom sa zazelenie. Magnólia je odolná voči mrazu a preferuje slnečné až polotienisté stanovisko. Dnes sa už dajú kúpiť rôzne druhy od bielej až po tmavofialovú.

Tulipány  sú moje najobľúbenejšie kvety, ktorých rozmanitosť je veľmi veľmi široká. Od bielych, cez oranžové, červené, kučeravé, ružové až po tmavofialové. Tulipány sadíme na prevažne slnečné stanovištia s kyprou pôdou. Väčšina tulipánov kvitne od apríla do mája.

Vŕba a jej jahňady či bahniatka neodmysliteľne patria k jari a Veľkej noci. Poznáme veľmi veľa druhov vŕb, musíme sa len zamyslieť, aký veľký strom, si na pozemku môžeme dovoliť. Známa je vŕba rakytníková, ktorá dorastá do výšky 12 metrov, ale je tu aj vŕba plazivá, ktorá sa hodí do skalky alebo vŕba purpurová, ktorá dorastá tak do 1 až 2 metrov. 

Judášovec vo všeobecnosti už od začiatku apríla tvorí ružové púčiky a z nich potom po dobu 2 až 4 týždňov po celých konároch kvitnú ružovučké kvety, ktoré postupne prejdú do listu. Napr. Judášovec čínsky dorastá maximálne do výšky 3 metrov, je mrazovzdorný, preferuje priepustnú pôdu, slnko ale zvládne aj polotieň, ale Judášovec strukový môže mať aj 10 metrov.

Kosatce začínajú kvitnúť už od marca, záleží na tom o aký druh ide, avšak väčšina druhov kvitne až v máji. Napríklad jeden z marcových druhov je sympatický svetlomodrý kosatec Iris Katharine. Kosatce sú veľmi obľúbené pre ich nenáročné pestovanie, zaujímavý tvar a rozmanitosť farieb. Kosatce sú väčšinou mrazuvzdorné trvalky, ktoré preferujú slnečné stanovisko až polotieň a priepustnú pôdu.

Okrem týchto sympatických rastlín ako jarné kvety potešenia ešte aj bleduľa letná, puškínia scilovitá, zlatý dážď, veternica lesná, japonská okrasná čerešňa, hyacint a mnohé iné.