Jedlé kvety
Jedlo by malo nielen skvele chutiť, ale zároveň aj dobre vyzerať. Jedným zo spôsobov ako to dosiahnuť sú jedlé kvety, ktoré nemusia byť len umelou okrasou, ale môžu byť použité ako zaujímavé oživenie šalátov, chutná ozdoba koláčov, či ako ozvláštnenie kociek ľadu v miešaných drinkoch. Jedlé kvety budú nepochybne hitom vašich osláv a záhradných párty.

Mnoho bylinkových kvetov, ktoré sa sušia aj na čaj majú samozrejme jedlé kvety, patria tam napríklad púpava, podbeľ, lipové kvety, prvosienky, materiná dúška a iné.
"Orgován omamne vonia a okrem toho aj veľmi zaujímavo chutí. Dobrou voľbou je ako príloha v bielom jogurte alebo ako farebné oživenie zelených zeleninových šalátov."
V nasledujúcih riadkoch prinášame zoznam 10 jedlých
kvetov, ktoré oživia každú oslavu, ale aj denné stolovanie.
Ibištek
Ibištekové kvety vzhľadom na
svoju mierne citrusovú chuť môžu byť použité na rôznych druhoch koláčov, rumových
nápojoch alebo ako súčasť čerstvých šalátov. Stonky sa môžu použiť do polievok,
čím obohatia jej chuť. Samozrejme, že najtypickejšie použitie ibišteka je
v čaji alebo ako potravinové farbivo.
Fialka
Kvety fialky pôsobia detoxikačne
na pečeň a rovnako aj čistia krv. V prípade fialiek je možné
konzumovať rovnako kvety ako aj listy, kvety chutia sladko, zatiaľ čo listy sú
jemnejšie a menej výraznejšie. Fialky môžeme pridať do šalátov, pripraviť
z nich želé, pridať do octu na prevonanie alebo použiť pri výrobe sladkého
vína, či iných sladkostí.
Jasmín
Jasmín je známy tým, že sa
z neho pripravuje chutný sladký čaj. Pre jeho sladkosť sa jasmín hodí pre
rôzne sladké jedlá. Ale je potrebné byť opatrný pretože je len jeden jedlý
druh, a to Jasminum sambac.
Orgován a Levanduľa
Orgován omamne vonia a okrem toho aj vážne dobre chutí. Dobrou voľbou je ako príloha v bielom jogurte alebo ako farebné oživenie zelených zeleninových šalátov. Zopár kvetov orgovánu osvieži vzhľad a chuť letného ovocného punču či limonády. Levanduľa ma mnoho vlastností,
ktoré sa využívajú v kuchyni a na záhrade. Stonka levanduľového kvetu
môže skrášliť pohár šampanského, ozdobiť čokoládový koláč či pohár zmrzliny.
Ruže
Všetky odrody ruží sú jedlé s
výraznejšou príchuťou v tmavších odrodách. Odstráňte horkú bielu časť
a voňavé lupienky prevoňajú čokoľvek od dezertov až po nápoje. Surové
lupienky sa môžu použiť v šalátoch, v krémových omáčkach alebo po varení v
polievkach. Ruže často môžeme vidieť ako ozdobu na svadbných tortách
a iných koláčoch. V stredozápadnej kuchyni sú okvetné lístky destilované
do ružovej vody na koncentrovanú chuť.
Kvety tekvice
Jedlé kvety sú aj kvety tekvice. V prípade kvetov tekvice
stačí odstrániť tyčinky kvetov a môžeme ich zjesť surové alebo použiť do
varenia. Hodia sa na ozvláštnenie
polievok alebo na pečenie s kozím syrom, či inými bylinkami.
Bazový kvet
Bazový kvet nie je žiadnou novinkou, z jeho kvetov sa čaj, likér, sirup, či bazová malinovka. Čo je možno novinkou, že celý kvet si viete vypražiť ako rezeň, kvietočky použiť do želé, limonády, či octu.
Nechtík a sirôtka
Nechtík nemá sladkú chuť ako mnoho iných jedlých kvetov, ale skôr korenistú. Nechtíkové kvety pre ich korenistú až mierne pikantnú chuť a krásnu zlatistú farbu sa hodia na oživenie šalátov, polievok alebo studených mís. Sirôtka má menej výraznú chuť oproti nejakým iným jedlým kvetom, avšak jej okvetné lístky s ich sladkou chuťou sú farebným doplnkom cukroviniek, šalátov a polievok.
Jedlé kvety prinášajú množstvo nových možností chuti a farieb pre vaše jedlo. Na najbližšom dezerte kľudne použite spomínané jedlé kvety a uvidíte, že prítomným sa to bude páčiť a budú prekvapení, že je možné dané kvety zjesť. Jedlé kvety sú však len tie, pri ktorých vieme, že neboli ničím nevhodným striekané, takže určite nejedzte nejakú ružu z kvetinárstva. A okrem toho buďte pri niektorých druhoch opatrní, aby ste si vybrali jedlé a nie jedovaté druhy. Zásadným pravidlom je, že kvet je stále len dekorácia a nie hlavná zložka pokrmu, vzhľadom na to by ste ich mali konzumovať len striedmo.
Web stránky pre viac informácií:
https://www.cityflowers.co.in/blog/10-flowers-that-can-be-eaten/
http://www.dw.com/en/flower-power-9-flowers-you-can-eat/a-19416469
https://www.treehugger.com/green-food/42-flowers-you-can-eat.html