Minimum o minimalizme

Rovnako ako zero waster, patrí k hitom dneška, ale tak, ako aj v prípade iných filozofií, či druhov životného štýlu je možné sa niečomu priučiť alebo minimálne si rozšíriť obzory, ak sa aj nerozhodneme jeho princípy zapojiť do denného fungovania.

V obľube pozerám motivujúce videá úspešných ľudí, pretože mi prídu veľmi inšpirujúce a rovnakým spôsobom som narazila aj na videá o minimalizme.






Ak máte čas si videá pozrieť, uvidíte, že každá z nich to poňala iným spôsobom, ale vidíme, tam istý spoločný prvok, a to je na jednej jednoduchosť a na druhej strane spokojnosť. Mnoho minimalistických článkov bude o neutrácaním peňazí, alebo o vlastnení malých nehnuteľností, či nenakupovaní oblečenia, ale podľa mňa je minimalizmus najmä o vlastnení vecí, ktoré majú pre nás význam a pridanú hodnotu. Je úplne v poriadku vlastniť veci, ale nie pre ne žiť. Niekto pod minimalistickým životným štýlom vidí návod na šťastnejší život, niekto prehodnotenie spôsobu života, no jedna pravda je, že určite aspoň pri jednom minimalistickom tipe si človek povie, že má niečo do seba.


flatlay-4233914_1920jpg

Minimalizmus nie je o peniazoch, ale o filozofii, o spôsobe života, ktorý chceme viesť. Nebyť otrokmi vecí, ktoré vlastníme, bez ohľadu na to, či rozprávame o dome, aute, knižnici, skrini s oblečením alebo topánkach. Minimalista vraj musí vlastniť menej ako 100 vecí, ale ja by som to nevidela až takto čierno bielo – minimalista vlastní len tie veci, ktoré potrebuje k životu a svojmu fungovaniu. Princípy minimalizmu sa dajú zhrnúť vo viacerých bodoch, kedy môžeme byť extrémne dôslední alebo ľahko oslobodení. 


Minimalizmus môže priniesť mnoho pozitív do života:

-  Vzdušnejší priestor pre život
-  Viac vnútornej slobody
-  Pokojnejšie fungovanie, pretože Voľný priestor bez zbytočností upokojuje našu myseľ
-  Väčší poriadok doma či v kancelárii, lepšie sústredenie bez zbytočných podnetov
- Viac času bez zbytočného času v nákupných centrách a na eshopoch (ak niečo reálne potrebujem, tak jasneže idem do obchodu )
-  Zdravší životný štýl, lepší prehľad o tom, čo je dôležité


Pozitív, ktoré by sa dali spomenúť je omnoho viac, avšak bez ohľadu na to, koľko vecí minimalizmus v živote dokáže zmeniť, minimalizmus predstavuje plnohodnotnejší život, bez nadmerného zaťaženia materiálnymi vecami. Človek nemusí žiť ako v reklame, ale ani ako tibetský mních, aby mal viac času a radosti v živote s menším „neporiadkom“ okolo seba.


sustava_23png

Ako sa teda vydať smerom k minimalizmu? Jednoducho, každá veľká zmena, či už chceme alebo nie, začína upratovaním, zo súladením si našich myšlienok a priorít a rovnako prehodnotením všetkého, čo doma máme. Celkom jednoduché, lenže niekedy zbaviť sa vecí môže byť omnoho náročnejšie ako by sa mohlo na prvý pohľad zdať.


Ako prvé navrhujem upratovanie doma, pretože v úhľadnom priestore sa ľahšie dýcha a pôsobí to motivujúco. Poznáte Marie Kondo? Sympatická žena, ktorá rada upratuje. Čudné nie? :D Ale každý ma svoje ;) Každopádne napísala knihu Kúzelné upratovanie a Netflix má v ponuke krátku sériu, ako pomáhala ľudom dať ich domov, a s tým aj život, do poriadku. Upratovanie rozdelila do 5 kategórií – oblečenie, knihy, papiere, komono (kuchyňa, kúpeľňa, garáž) a sentimentálne veci. Kedy postupne človek „dá do poriadku“ kategóriu za kategóriou, pretože, si to vyžaduje čas, energiu a občas aj odhodlanie sa zbaviť vecí, ktoré síce nepotrebujeme, ale nemáme to srdce sa ich vzdať. Jej filozofiou je úúúplne všetko vybrať zo skríň a poličiek, chytiť doslova každú jednu vec v izbe do ruky, a ak necítime z nej radosť alebo nemáme pocit, že daná vec je potrebná pre náš život, tak musí ísť preč.


Marie Kondo to opisuje ako „Spark Joy“


Ak ste sa rozhodli ísť do toho, možno Vás inšpiruje:   


Samozrejme je úplne pochopiteľné, že sa človek nevie zbaviť vecí, za ktoré zaplatil peniaze, len tak. Ale pozrime sa na to reálne, koľko oblečenia, máme v skrini, ktoré sme nemali na sebe rok alebo viac? Možno je to také kliše netvrdím, že nie, ale myslíte, že ak by niekto spravil za nás toto upratanie, že by ste si reálne všimli všetko, čo tam chýba? Myslím, že nie, len by tá skriňa bol úhľadnejšia a príjemnejšia na pohľad. Takže asi je jasné, čo tým chcem povedať – jednoducho ich dajte preč, vyhoďte, darujte, predajte. A podobne postupne krok za krokom každým kútom. Potrebujem danú vec? Užívam ju? Prináša mi radosť? Ak nie, tak jednoducho musí opustiť priestor. 


Z nejakého dôvodu je zvykom kupovať veci bez rozmyslu - len 1e, len 5e – „no nekup to“ – človeka to zláka, a tak mnohokrát kupuje veci, len preto, že sú lacné, nie preto, že ich reálne potrebuje. Nechcem tým povedať, že mi v skrini visí len 1 blúzka a 2 tričká, ale že nechodím do obchodov pre relax a potešenie, ale za účelom, že niečo potrebujem kúpiť. Len sa občas reálne zamyslite nad dôležitosťou vecí v živote. Nehovorím to pre argument, že veď ľudia v rozvojových krajínach nemajú ani na vodu, hoci aj to je pravda, hovorím to preto, že sa dá prežívať svoj voľný čas aj lepšie ako večným nakupovaním ďalších vecí, ktoré aj tak nemáme kam pohodlne uložiť. Kúpou vecí sa nevyrieši nekonečný ranný problém, čo na seba a ani ten, že kde je zas pero, keď ho človek súrne potrebuje.



Minimalists search for happiness not through things, but through life itself; thus, it’s up to you to determine what is necessary and what is superfluous in your life.

Prehodnotili ste každý kus oblečenia v skrini? kúpenú sošku z dovolenky? Časopis? Spokojný? Dobre, teraz prišiel čas na nás, na zlozvyky, pokušenia a túžby. Možno po tom upratovaní si poviete, že toto je méta, ktorú ste chceli dosiahnuť, ale ak chcete predsa len ešte viac, bude si to vyžadovať väčšie odhodlanie, ako sa len zbaviť nadbytočného. 


whitespace-3435350_1920jpg

Minimalizmus nie je len o hmotných veciach, ale o celkovom prístupe k životu, ku každodenným povinnostiam.

-  Človek by sa mal snažiť udržiavať vo svojom domove poriadok a pohodu, nielen čo sa týka množstva vecí, ktoré tam sú, ale aj v akej kondícii ich udržiava. Čistá, „prázdna“ pracovná doska či stôl eliminujú rozptýlenie. 



-  Dnes je vraj nemožné nebyť zaneprázdnený, no niekedy je to len o tom, že sa tlačí guľa pred nami a na ňu sa len nabaľuje a nabaľuje. Sú veci, ktoré nezaberú ani 5 minút, a tak nie je potrebné ich odkladať a stále na ne myslieť. Čím menej vecí na to do liste, tým je jednoduchšie zaspať a udržiavať sa v pohode. 


-  Black Friday, zľavy vo výkladoch? No a čo? Teda ak reálne nepotrebujeme niečo kúpiť samozrejme. Lebo zľavy nás zlákajú x krát na kúpu vecí, ktoré by sme si za pôvodnú cenu nekúpili...


-  Niekedy som si PO kúpe uvedomila, že daný kus oblečenie sa mi síce páčil, ale vôbec sa nehodí k môjmu ostatnému oblečeniu, nemala som to s čím nakombinovať, aby sa mi to páčilo. Pri kúpe možno treba sa zamyslieť aj nad osobným štýlom, je to len krásna vec, alebo sa to ku mne aj hodí? Osobný štýl je niečo, čo by nás malo vystihovať, bez ohľadu na to, čo je aktuálne v kurze. 


 -  Som stará ak si myslím, že celý deň sa dá stráviť aj inak ako s mobilom v ruke??? Niesme náhodou nudní, nekretívni a leniví, aby sme sa odhodlali na niečo lepšie? Mobily sú super vec a vďakabohu za ne, ale kvôli mobilom sme obmedzení, upätí a stále v strehu. Prečo by som si niečo také zvolila dobrovoľne a stále a dookola? Dnes máme v mobile všetko, ale potrebujeme to mať aj stále pred očami???


Myslím, že každý ma niečo čo rád vlastní, alebo čomu nedokáže odolať a ja si myslím, že je to v poriadku. Veľmi rada čítam a rovnako mám rada topánky. Takže u mňa nájdete veľa kníh a veľa topánok, ale knihu si kúpim len takú, ktorú budem určite čítať znovu a topánky nosím všetky, ktoré aktuálne mám, takže to nie je len kúpa pre kúpu. Možno sa len vyhováram, ale mám z nich radosť každý deň. A ktorá kniha sa mi nezdá vhodná na vlastnenie, darujem do miestnej knižnice.


Sense & Simplicity


Možno Vás to inšpiruje a možno si poviete, že v postate takto už dávno fungujete a o minimalizme ste nič nevedeli. Jeden z ľudí, ktorý má veľmi inšpirujú zvykne vravieť, že proste sense and simplicity, čo v podstate dokonale vystihuje minimalizmus, a to individuálne pre každého z nás. Ťažko povedať, čo nás vie spraviť o niečo spokojnejšími a vyrovnanejšími, ale toto na veľa ľudí už zabralo, takže za skúšku to stojí, nemáme čo stratiť.