Motýlia záhrada

Každá záhrada, ktorá je určená pre relax a odpočinok je krásna, dodáva energiu a pôsobí pozitívne na myseľ a zmysly. Neodmysliteľnou súčasťou každej záhrady sú kvety. Kvety do záhrady by mali byť starostlivo zvolené a načasované. Krásne sú aj motýle a pri splnení istých podmienok, ktoré im vytvoria vhodné podmienky na život, vedia byť súčasťou každej záhrady, balkóna, či fliačiku zelene. Každý tvor, rovnako aj hmyz, pre svoj život potrebuje podmienky, aby dokázal prežiť, a aby sa mu v danej oblasti darilo – potrava, voda, miesto, kde sa môžu skryť a rozmnožovať a chemicky nezávadné prostredie.  


Kvety do záhrady je potrebné vybrať tak, aby mali motýle dostatok nektáru ale zároveň aby mali dostupné rastliny, kde môžu naklásť vajíčka a kde sa môžu kŕmiť aj húsenice. Najaktívnejšie obdobie pre motýle je od polovice do konca leta, takže najvhodnejšie kvety pre motýliu záhradu by mali kvitnúť v tomto období.

Motýle potrebujú aj zdroj vody na pitie. Vtáčie napájadlá sú pre nich príliš hlboké, vhodnejšie sú plytšie kaluže s pieskom, blatom a skalami. Umelo je možné ich vytvoriť obrátením vedra alebo inej starej či dekoratívnej nádoby, do ktorých sa vloží piesok, štrk alebo kamienky. Aby voda vydržala chladnejšia, je vhodné nádobu čiastočne zakopať, ale aj zvoliť miesto mimo priameho slnka.


sustava_20png

Motýle sú chladnokrvné, takže určite ocenia aj miesto ako napríklad veľká skala, kde sa môžu ráno vyhrievať na slnku. Okrem miesta na vyhrievanie sa, potrebujú aj miesto, kde sa môžu skryť, na tento účel sú určené motýlie domčeky (podobné vtáčím, avšak s úzučkými otvormi, ktorými prejdú len motýle). Motýle sa rozmnožujú kladením vajíčok na listy rastlín, takže je najlepšie nezbavovať sa nepekných listov hneď, pretože tam práve môžu byť vajíčka.



butterfly-3636905_1920jpg

Oči motýľov najlepšie zachytia záhony kvetov v modrej, fialovej, zelenej, žltej a oranžovej farbe a majú radi aj odlišné vzory a výrazné vône kvetov.  Táto skupina rastlín patrí k tým, ktoré motýle určite radi navštívia.

Kvety do záhrady, ktoré motýle najviac obľubujú sú:

1, Lobelka

2, Rozchodník 

3, Monarda

sustava_21_1png

4, Agapant (Kalokvet) 

5, Krásnoočko

6, Cesnak

sustava_21_2png

7, Glejovka 

8, Budleja

9, Echinacea

sustava_21_3png


10, Astra

11, Šalvia

12, Lantana

sustava_21_4png

13, Zlatobyľ

14, Rudbekia

15, Margaréta

sustava_21_5png

16, Slnečnica

17, Chryzantéma

18, Papuľka

sustava_21_6png

19, Flox

20, Rebríček obyčajný

21, Ľaliovka

sustava_21_7png


Záhrada bohatá na záhony kvetov je príjemná na pohľad, ale zároveň môže byť atraktívna pre rôzny hmyz. Motýlia záhrada bohatá rôzne druhy kvetov, tým je atraktívna nielen pre motýle, ale aj pre iný hmyz, ako napríklad včely alebo kolibríky.