Neodolateľné jesenné nápoje

Ak chceme popísať neodolateľný jesenný nápoj, musí mať tieto tri neodmysliteľné vlastnosti - musí byť horúci, musí krásne vonať  a musí sa piť vonku. Tento jesenný čas je ako stvorený pre dobrú knihu, najväčšiu deku ako doma nájdete a znamenitý jesenný drink.


"Googlenie" ponúkne neskutočné množstvo nápojov na všetky príležitosti, ja spomeniem len výnimočných 5, ktoré sa mi nejako priplietli do cesty a samozrejme oslovili moje zmysly.


Ako prvé sa mi spolu s jeseňou vybaví pumpkin spice latte, ktoré patrí už tradične k jesennej ponuke Starbucks. Bude si to vyžadovať  čas, no domáce chutí a vonia famózne.

 



Ako druhé, u mňa jeseň predstavujú jablká, takže drink, ktorý s nimi úzko súvisí, a to je cider. 




Tretím nápojom je horúca čokoláda so slaným karamelom, pretože karamel sa hodí na každé ročné obdobi, a o to viac ak sa jedná o slaný karamel. Nie je možné odolať, aj keby sa človek veľmi snažil, teda, prečo by sa o to vôbec niekto pokúšal?

 


Štvrtým nápojom je horúci rum. Rum zahreje, ale aj poteší sviatočnou vôňou. Na tento radostný nápoj potrebujeme:




2/3 šálky hnedého cukru
1/2 šálky masla
1/4 pohára medu
1/2 lyžičky mletej škorice
1/4 lyžičky muškátového oriešku
štipka klinčekov
1/2 šálky rumu
2 šálky vriacej vody
tyčinky škorice na ozdobenie


Na začiatok si v mixéri spracujeme cukor, maslo, med, škoricu, muškátový oriešok, klinčeky a štipku soli tak, aby boli zomleté nahladko, teda čo najjemnejšie.

V hrnci zmiešame 2 šálky vriacej vody, spolu s rumom a maslovo - korenistou zmesou. Nápoj miešame dovtedy, kým sa maslovo korenistá zmes neroztopí. Potom nápoj rozdelíme do šálok a ozdobíme tyčinkou škorice.



still-life-2947010_1920jpg

Originál receptu TU.


Ako posledný, piaty, uvádzam svoju tohtoročnú novinku - Voňavý jablkovo mrkový džús, keďže už myslím aj na to, aby som vedela pripraviť nápoj vhodný pre deti bez alkoholu a kávy :) 
Budeme potrebovať:

2 poháre jablkového džúsu (môžeme použiť aj čerstvo odšťavenú šťavu z jabĺk)
1 celú škoricu
2 guľôčky nového korenia
1/2 lyžičky semiačok kardamónu

1/2 lyžičky mletej škorice 
1/2 lyžičky mletého muškátového oriešku 
1 vetvička čerstvého rozmarínu
1 pohár mrkvovej šťavy (alebo môžme odšťaviť 2 mrkvy) 
kúsok zázvoru cca 2cm

V hrnci pod pokrievkou dáme variť jablkový džús, spolu odšťavenými mrkvami a zázvorom a so škoricou, kardamónom, novým korením a rozmarínom. Privedieme do varu, povaríme 1-2 minútky, potom vypneme sporák a necháme nápoj postáť. Po približne 10 minútach vyberieme celé kúsky korenín a môžeme začať nalievať. 

Nápoj nalejeme, najlepšie do tématických hrnčekov a podávame navrchu posypané so škoricou a muškátovým orieškom. Tento teplý džús  má mega veľa vitamínov a úplne krásne vonia. 

zostava 4_1png

Originál receptu TU.


Našli ste jesenný nápoj hodný vyskúšania? Teraz už musíte len nájsť dostatočne veľkú deku, dostatočne veľký hrnček a začať čarovať. 

 

Vyčarujte si jesenný nápoj do cestovného hrnčeka na cestu do práce ;)