O čaji


V našich zemepisných šírkach si pod čajom predstavíme odtrhnutú bylinku niekde na lúke, usušenú doma. Tieto domáce bylinné extrakty sa najskôr využívali pre ich liečivé účinky, no postupom času sa stali bežnou súčasťou každodenného života. Napriek tomu, že tieto bylinné čaje nazývame čajom, dalo by sa povedať, že s čajom nemajú nič spoločné, pretože slovo čaj je odvodené od celoročne zeleného kríka Čajovníka...


 
Klasický "čaj" je starý tisícky rokov a jeho pôvod je opradený množstvom legiend a príbehov, v každom prípade však všetky cesty vedú do Číny. Najviac skloňovaným príbehom je objavenie čaju čínskym cisárom Šen Nung. Cisárovi počas oddychu,keď si preváral vodu do nej padlo zopár čajovníkových lístkov. Ako prvé cisára oslovila prijemná vôňa, a tak sa rozhodol vodu ochutnať a vznikol krásne voňavý čaj.

 food-2571514_1920jpg
 
Do Európy sa čaj dostal okolo roku 1600 na holandských obchodných lodiach a odvtedy sa teší veľkej obľube... Čaj si prešiel rôznymi fázami zmien a obľúbenosti, no dnes je znovu v popredí, veď čaj má dokázané povzbudivé účinky, pozitívny vplyv na zdravie, chudnutie a dokonca výborne chutí.

  sun-tea-2474281_1920jpg
 
Všetky druhy čaju pochádzajú z čajovníka, ich základné rozdelenie si všimneme podľa farby - biely čaj, zelený čaj a čierny čaj. Napriek tomu, že pochádzajú z toho istého kríka, ich účinky a chuť sa diametrálne líšia, čo je spôsobené procesom spracovania lístkov.
Biely čaj lúhujeme 3-5 minút, je to čaj jemnej chuti a vône.


Zelený čaj je nielen čaj na chudnutie, ale má pozitívne účinky na krvný tlak a cievne ochorenia, odbúrava cholesterol a regeneruje bunky, čo spomaľuje starnutie, odporúča sa 3-4 minútové lúhovanie.

Čierny čaj ak sa lúhuje 2-3 minúty, tak sa uvoľní najmä kofeín, čo povzbudzuje činnosť mozgu, no ak ho budeme lúhovať 5 minút, tak jeho účinky posilnia činnosť našho tráviaceho traktu.

Špecifickým čajom je Rooibosh, ide o Juhoafrický čaj bez kofeínu, ktorý je charakteristikcký svojou sladkou vôňou a chuťou. Má upokojujúce účinky, čiže je vhodný aj pred spaním.


 
tea-381235_1920jpg


Ako hovorí stará ázijská múdrosť - Čaj hojí telo aj dušu -  čiže ak dostanete chuť na čaj v podobe medovky, mäty, materinej dúšky, kamilky či iného „nášho“ čaju, vezmite si jednoducho svoj krásny hrnček a bežte si ho zaliať.