Princípy zenovej záhrady

Vytvorenie Zenovej záhrady spája princípy prírody s tradičnými východnými duchovnými vierami, kde nejde len o potešenie pre oči, ale o to ako sa pozerať na krajinu v inom svetle. Záhrada je vnímaná ako priestor, kde človek môže byť a tvoriť v rovnováhe s prírodou. 

Zenová záhrada je o prvkoch a rovnováhe medzi jin a jang, protiklady, ktoré sú nevyhnutné na vytvorenie zenovej záhrady.  


Prvkov, ktorými možno v záhrade znázorniť jin a jang je veľmi veľa a vzhľadom k tomu je potrebné o to opatrnejšie s nimi narábať, aby záhrada nepôsobila rušivo. Vhodnou kombináciou je možné v záhrade medidovať, či vytvoriť vhodný priestor pre naše aktivity, kde na nás nebudú pôsobiť externé rušivé vplyvy. K dôležitým aspektom našej pohody patrí vhodný výber farieb, ktorými začleníme princípy jin a jang do záhrady. Jang je symbolom svetla, mužnosti a aktivity a jang symbolizujú živly ako vietor a oheň, reprezentuje ho teda červená farba. Jin symbolizujú živly voda a zem. Jin ako protiklad jang je symbolom temnoty, ženskosti a pasivity a priraďuje sa mu modrá farba. Energiu jang nájdeme vo svetle a teple a naopak jin v chlade a tme.


Protiklady sa v záhrade dajú docieliť pomerne jednoducho, kedy skombinujeme horizontálne a vertikálne prvky. Medzi vertikálne prvky sa dá zaradiť napájadlo pre vtáky, altánok, stromy alebo pagoda typická pre zenové záhrady. 

bird-3015801_1920jpg


Medzi horizontálne prvky patria kamenné veže, kvetinové záhony, záhradné jazierka a trávniky. V suchých záhradách, kde nie je možné vytvoriť vodnú plochu, je možné použiť kamene, vrstvy štrku alebo piesku na napodobnenie pohybu vody resp. jeho suchého prúdu. Pomocou hrablí môžeme vytvoriť vlnovky pripomínajúce prúd vody a ich smer či tvar môžeme meniť ako často len chceme. Prostredníctvom väčších kameňov sa da vytvoriť prvok pripomínajúci ostrovy v mori. Akékoľvek prvky, ktoré vnášajú pocit pokoja, sú v zenovej záhrade vítané. Môže to byt rybník s mostom japonský čajový dom alebo usporiadanie sôch. Môže to byť jednoduché zoskupenie skál či dreva, alebo zoskupenie väčších kameňov vytvarovaných do ohniska, avšak stále by mali usporiadané čo najbližšie tomu, ako by sme ich mohli nájsť v prírode.


the-stones-263665_1920jpg


Vo všeobecnosti je nutné poznamenať, že tradičná zenová záhrada neobsahuje toľko kvetov a rastlín ako bežná záhrada, ich súčasťou sú maximálne machy, či malé záhradné rastliny ako je plazivý flox, arábka kaukazská (rock cress) alebo bonsajové stromčeky či mini verzie stromov ako céder, tis, japonský javor či mnohé iné.

Zenové záhrady v nás majú vyvolávať pokoj, ale zároveň prebúdzať naše zmysly. V tomto prípade je potrebné sa zamerať na prvky vplývajúce na naše zmysly ako vysiaci zvonček či zvonkohra na strome alebo rastliny s jemnou vôňou ako miniatúrne čerešne, jasmín či levanduľa.

feng-shui-167813_1920jpg


Každá záhrada je jedinečná a kombinácie zen elementov z nej môžu vytvoriť miesto pre príjmene strávené chvíle. V podstate neexistuje nesprávna kombinácia rastlín a jin jang elementov, ak sa človek cíti v záhrade príjemne a pokojne.


 

zen-970475_1920jpg