Recept na fazuľovú polievku

Fazuľa predstavuje jednu z najtradičnejších ingrediencií slovenskej kuchyne. Pestovanie fazule v našich geografických podmienkach vždy bolo relatívne jednoduché, aj vzhľadom na to, že fazuľa nie je náchylná na škodcov, či iné choroby. Ďalšou veľkou výhodou, ktorá s najväčšou pravdepodobnosťou prispela k jej udomácneniu v slovenských jedlách je jej skladnosť, keďže dobre vysušené a uskladnené fazuľky nepodliehajú skaze po celé roky.


V nasledujúcich riadkoch by som rada ponúkla dva recepty ako sa pripravuje fazuľová polievka z bielej fazule a fazuľová polievka zo sviežej zelenej fazuľe.


Biela fazuľová polievka:


biela fazulajpg


Biela fazuľová polievka sa pripravuje zo suchej fazuľe, budete potrebovať nasledovné ingrediencie:

1 veľká mrkva,
1 stredný petržlen,
1/4 koreňového zelera,
1 stredná cibuľa,
1pór,
500g bielej suchej fazuľe,
100g hladkej múky,
3 lyžice rastliného oleja podľa preferencie,

Suchú fazuľu je potrebné namočiť do vody a nechať odstáť niekoľko hodín, ideálne cez noc, čim zmäkne.


Zeleninu nakrájame na stredne veľké kúsky a dáme variť naraz s fazuľou, hneď ju aj posolíme. Varíme približne 40 minút, pokiaľ sú všetky ingrediencie mäkké. Následne sa pustíme do prípravy zápražky.


Do rozhriateho oleja pridáme na drobno pokrájanú cibuľu, upražíme ju do zlatista a zasypeme múkou, pražíme až kým nedostane hnedastý odtieň. Následne opatrne zalejeme vlažnou vodou, precedíme cez jemné kovové sitko a vlejeme do polievky. Varíme ďalších 10 až 15 minút. Keď je polievka uvarená, môžeme pridať nakrájanú pažítku alebo petržlenovú vňať na dochutenie a fazuľová polievka z bielej fazule je hotová.


Svieža zelená fazuľová polievka so šampiónmi:

   zelena fazulajpg

Krémová fazuľová polievka zo zelenej fazuľe sa pripravuje z nasledovných ingrediencií: 

 
400g zelenej sviežej alebo mrazenej fazuľe,
200g šampiónov,
200-250ml sladkej smotany na varenie,
1 stredná cibuľa,
300g zemiakov,
3 lyžice rastliného oleja podľa preferencie,
100g hladkej múky,
200ml mlieko ,
červena mletá paprika, bylinky podľa preferencie a soľ.


Do minima horúcej vody dáme zelenú fazuľku a zemiaky pokrájané na kocky a dáme variť. Keď sú zemiaky polomäkké, pridáme na plátky pokrájané šampióny, ďalej varíme.


Teraz si pripravíme zápražku: zvlášť si v hrnčeku na oleji speníme cibuľku, potom pridáme 2 lyžice múky, a keď je múka svetlohnedá, tak pridáme červenú papriku, odstavíme a prilejeme studené mlieko.


Keď je hlavná časť polievky uvarená, tak rozmiešanú zápražku s mliekom vlejeme do polievky a pridáme sladkú smotanu a mlieko podľa potreby, dosolíme podľa chuti, necháme zovrieť a odstavíme. Fazuľová polievka sa servíruje za horúca, s dobrým krajcom čerstvého chleba.


Dobrú chuť


biela fazulova polievkajpg