Recept na Vianočnú Kapustnicu

Vianočná Kapustnica je na Slovensku veľmi rozšírená a každý región má svoju špecifickú receptúru. Na strednom Slovensku sa kapustnica zvyčajne pripravuje s klobásou, údeným mäsom, kyslou kapustou, cibuľou, cesnakom, mletou červenou paprikou, bobkovými listami a celým čiernym korením.

Na Východnom Slovensku sa do kapustnice často pridávajú aj sušené huby, slivky, orechy alebo mäso z domácej zabíjačky. Na Západnom Slovensku sa do kapustnice niekedy pridávajú aj orechy, ktoré dodávajú jedlu krémovú chuť.

Je však úplne jedno v ktorej časti Slovenska sa nachádzate, konečný výsledok je vždy rovnaký - chutná a výdatná kapustnica, ktorá je neodmysliteľnou súčasťou slovenských Vianoc.


vlazsky orechjpg


Recept na stredoslovenskú vianočnú kapustnicu


Ingrediencie:

  • 1 kg kyslej kapusty
  • 200 g klobásy
  • 200 g údeného mäsa (koleno, krkovička,...)
  • 2 cibule
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 4 bobkové listy
  • 5 guličiek celého čierneho korenia
  • 1 lyžica mletej červenej papriky
  • soľ podľa chuti
  • voda
udena sunkajpg

Postup:

  • Kyslú kapustu umyjeme a necháme odkvapkať. Niektoré domácnosti kapust aj premývajú. My odporúčame nepremývať aby sa zachovala intenzita chute. 
  • Klobásu dáme variť celú, údené mäso prekrojené na niekoľko veľkých kusov.
  • Cibuľu nakrájame nadrobno a cesnak prelisujeme.
  • Vo veľkom hrnci rozpálime bravčovú masť alebo olej a opražíme na nej cibuľu dozlatista.
  • Pridáme cesnak a ešte chvíľu opražíme.
  • Pridáme klobásu a údené mäso a restujeme, kým sa mäso nezatiahne.
  • Pridáme mletú červenú papriku a premiešame.
  • Pridáme kyslú kapustu, bobkové listy, celé čierne korenie a soľ podľa chuti.
  • Podlejeme vodou tak, aby bola kapusta ponorená.
  • Privedieme do varu a potom znížime plameň a varíme na miernom ohni asi 2 hodiny.
  • Kapustnica sa podáva s ,chlebom alebo knedľou.

Dobrú chuť a šťastné a veselé vianoce.