Recept na Vianočnú Kapustnicu
Na Východnom Slovensku sa do kapustnice často pridávajú aj sušené huby, slivky, orechy alebo mäso z domácej zabíjačky. Na Západnom Slovensku sa do kapustnice niekedy pridávajú aj orechy, ktoré dodávajú jedlu krémovú chuť.
Je však úplne jedno v ktorej časti Slovenska sa nachádzate, konečný výsledok je vždy rovnaký - chutná a výdatná kapustnica, ktorá je neodmysliteľnou súčasťou slovenských Vianoc.
Recept na stredoslovenskú vianočnú kapustnicu
Ingrediencie:
- 1 kg kyslej kapusty
- 200 g klobásy
- 200 g údeného mäsa (koleno, krkovička,...)
- 2 cibule
- 2 strúčiky cesnaku
- 4 bobkové listy
- 5 guličiek celého čierneho korenia
- 1 lyžica mletej červenej papriky
- soľ podľa chuti
- voda
Postup:
- Kyslú kapustu umyjeme a necháme odkvapkať. Niektoré domácnosti kapust aj premývajú. My odporúčame nepremývať aby sa zachovala intenzita chute.
- Klobásu dáme variť celú, údené mäso prekrojené na niekoľko veľkých kusov.
- Cibuľu nakrájame nadrobno a cesnak prelisujeme.
- Vo veľkom hrnci rozpálime bravčovú masť alebo olej a opražíme na nej cibuľu dozlatista.
- Pridáme cesnak a ešte chvíľu opražíme.
- Pridáme klobásu a údené mäso a restujeme, kým sa mäso nezatiahne.
- Pridáme mletú červenú papriku a premiešame.
- Pridáme kyslú kapustu, bobkové listy, celé čierne korenie a soľ podľa chuti.
- Podlejeme vodou tak, aby bola kapusta ponorená.
- Privedieme do varu a potom znížime plameň a varíme na miernom ohni asi 2 hodiny.
- Kapustnica sa podáva s ,chlebom alebo knedľou.
Dobrú chuť a šťastné a veselé vianoce.