Ružový kvetinový záhon

Kombinácia v jednej farbe, bez ohľadu na to, či sa jedná o oslavu alebo kvetinový záhon, dokáže očariť a hovorí o tom, že ste si dali na výsledku záležať. Každá farba podáva určitú správu a pôsobí na naše zmysly, bez ohľadu na to, či si to uvedomujeme.


Ako prvú som si zvolila kombináciu v ružovej, ktorá je farbou priateľstva a šťastia, evokuje nádej, pochopenie, lásku, ale aj kreativitu, alebo proste lebo ružová. Nie je podstatné koľko miesta na sadenie máme, klasický úzky kvetináč na okno, väčší kvetináč na balkón alebo záhony spolu s kríkom budú v ružovej hit.



flower-913831_1920jpg

Klasický kvetináč na okno


Klasický úzky kvetináč má pri mnohých kvetoch nevýhodu, že je relatívne malý, a z toho dôvodu potrebuje viac živín a viac zavlažovania v prípade, že tam posadíme o niečo náročnejšie rastliny. Medzi najjednoduchšie a obľúbené varianty patria muškáty, petúnie alebo ich kombinácia, ktorých rôznorodosť je neskutočná. Ale ak chceme niečo neobyklejšie, je potrebné rátať s vyššou starostlivosťou.


Však keď idete mestom, hneď si viete predstaviť ako by to tam príjemne vyzeralo 
ak by tam bolo viac zelene?


Ak je k dispozícii malý priestor, v tomto prípade jeden alebo dva takéto úzke kvetináče, niekedy menej je viac, čiže je jednoduchšie si pre menší kvetináč vybrať len jeden druh kvetu poprípade, ak je to vážne nevyhnutné (lebo proste to tak chceme), tak dva. Ak však nemáte miesto či chcete dáku zmenu oproti klasike, zvoľte si napríklad menšie farebné kvetináče.


Snažila som sa spraviť výber z rastlín, ktoré keď nie je možné nájsť v kamenných predajniach, tak na eshopoch určite. V zátvorkách je uvedená doba kvitnutia, aby nám veselo bolo stále.



Medzi moje sympatické výbery patrí:

Kana Ružová La Boheme (5,6)

Minipetúnie volcano pink (6-9)

Chameleon Pink Passion minipetúnia (6-9)

Balkónové georgíny (7-11)

Jesenná veternica (8,9)

No aj medzi „obyčajnými“ muškátmi nájdeme zaujímavé druhy ako napríklad Ružovitý muškát Pink (5-9) alebo Voňavý muškát Orangino (4-8).

Všetky tieto kvety (okrem veternice) nie sú mrazuvzdorné, takže ich budete musiť prezimovať dnu, ale do prvých mrazov, to v pohode zvládnu.



flower-4287551_1920jpg


Okrúhly kvetináč na balkón


Ak je k tomu priestor, ruže na balkóne pôsobia očarujúco, hoci by tam žiaden iný kvetináč nebol. K sympatickým favoritkám, ktoré odolajú aj mrazu patria:

Ruža 'Billet Doux, Ruža 'Eden Rose, Popínavá ruža Giardina, všetko sú to popínavé ruže dorastajúce aj do 250 cm, avšak v kvetináči ich rast je trošku obmedzený. V prípade takýchto kvetov platí, že čím väčší kvetináč, tým sa im viac darí. Ruže preferujú slnko, dostatok vlahy, no nie stojatú vodu, z toho dôvodu musí mať kvetináč otvory na odtekanie prebytočnej vody (ako skoro pri všetkých rastlinách).

Ak však človek nie je fanúšikom ruží, na je výber Jemná gaura ružová (5-7), Fuksia vzpriamená Bicentennial (6-10) alebo rôzne hortenzie ako Hortenzia Doppio rosa, Hortenzia kalinolistá Rotkelchen, Hortenzia kalinolistá Schloss Zuschendorf, Hortenzia kalinolistá Selina, Hortenzia kalinolistá Peppermint, Hortenzia kalinolistá CIty line Monaco (7-9) .

Vo všeobecnosti je pre kvety pri kvetináčovom pestovaní dôležité, aby vo vode nestáli ani v prípade dažďov. Preto je vhodné mať kvetináče s otvormi, miskou pod kvetináč a na spodok kvetináča dať vrstvu štrku alebo kameňov pre lepšiu drenáž.


Ružový záhon s neodolateľným kríkom


V prípade väčšieho priestoru sa ponúka možnosť, zasadiť si aj krík alebo ozdobný stromček. Avšak je potrebné rátať s tým, že niektorým rastlinám sa nemusí pozdávať tieň, ktorý krík spôsobí. Mnoho týchto kríkov a stromov môže byť zasadených skupinovo, alebo aj samostatne, takže je to len na Vás a rozmere záhrady.

sakura-2686483_1920jpg


Ak ružový záhon či kvetináč, predsa len nie je dosť a chceli by ste strom či krík, ktorý by vyplnil priestor v záhrade doružova, na výber je ružová magnólia Susan, Soulangova alebo magnólia menšieho vzrastu Felix (4,5), sakura stĺpovitá a sakura previsnutá (4,5), dulovec japonský Pink Trail (4,5) alebo azalka veľkokvetá Homebush (5,6). Krásne sú aj vistérie ako napr. vistéria kvetnatá Pink Ice (4,5), avšak s nimi opatrne, pretože sú na jednej strane jedovaté a na druhej strane sa mohutne rozrastajú a potrebujú oporu.

K mojím obľúbencom patria aj tieto kríky hortenzia Diamant Rouge (7-10), zanoväť metlinatá Moyclare pink (5,6), bršlen krídlatý Compactus (9,10) a vajgela kvetnatá Pink Princess (5,6). Vo všeobecnosti je veľmi dobrou voľbou hortenzia, ktorá kvitne krásne, bohato a dlho.

V susedstve týchto stromov, by sa mohlo dariť hortenziám, veternici, jesenným krokusom, ľalii, tulipánom, nátržníkovcom, tavoľníku Dart´s Red, pivóniam Sweet harmony a podobne, ktoré zvládnu polotieň.


Pestovanie a starostlivosť o ružové alebo inofarebné kvety vo vašej obľúbenej farbe, pomáha vyčistiť hlavu a trošku sa odreagovať od každodenných povinností. Však keď idete mestom, hneď si viete predstaviť ako by to tam príjemne vyzeralo ak by tam bolo viac zelene? Rovnako sa Vám poďakuje aj Váše okno, balkón alebo byt, či záhrada. Spravte si piknik v ružovej záhrade ako z rozprávky.