Sadíme cesnak a cibuľu

Cesnak a cibuľa patria k zelenine, ktorá vynikajúco chutí a zároveň predstavuje prvú pomoc ak na človeka niečo lezie. Jedná sa o nenáročné rastliny, ktoré vieme jednoducho vypestovať či už v kvetináči na balkóne alebo na záhrade. Cesnak, cibuľa aj šalotka majú jedlé plody, ale využiť sa dajú aj ich vňate, hoci niesú natoľko silné a výživné.


Ako sadiť cesnak?


Cesnak je možné vysadiť 2x v roku, buď skoro na jar alebo neskoro na jeseň, pretože cesnak potrebuje na istú dobu teplotu pod 10 ° C. Ale vo všeobecnosti platí, že sadenie cesnaku v jeseni prináša krajšie a lepšie plody.


Ak sadíme cesnak do kvetináča, budeme potrebovať nádoby hlboké 25-30 cm, aby sme poskytli dostatočný priestor pre korene cesnaku.  Nádoby musia byť priepustné, aby cesnak nezačal hniť. Ak kvetináč nemá dieročku, tak ju tam jednoducho spravte. Zemina by mala byť bohatá na živiny, zmiešaná s dostatočným množstvom kompostu alebo organického hnojiva. Nádobu naplníme zeminou, ale nie až úplne po vrch kvetináča a necháme uležať.


sustava_cesnakpng


Strúčiky si pripravíme 1-2 dni predtým, ako ich chceme zasadiť. Cesnakové strúčiky oddelíme opatrne tak, aby sme neporušili šupku, ktorá chráni každý jeden strúčik a udržiava ho vo vhodnom stave na vyklíčenie. Vyberáme čo najväčšie strúčiky, pretože tie majú najväčšiu šancu vyklíčiť.


Ako sadiť cesnak nie je žiadna veda, ale aby sa mu darilo čo najlepšie, jednodlivé strúčiky by mali byť od seba vziadelené cca 13cm, pričom jamka by mala byť hlboká približne 6 cm.


Cesnak sadíme na dostatočné slnečné miesto, kde sa mu darí najlepšie. Počas celej vegetačnej fázy je potrebné hriadky s cesnakom pravidelne polievať, ako aj prekyprovať pôdu a odstraňovať rôzne náledové buriny, ktoré by rastlinkám odoberali slnko a živiny. Cesnak je vhodný na zber v čase, keď mu zelená vňať začína schnúť. Po vytiahnutí cesnaku zo zeme je vhodné ho zviazať do niekoľkých zväzkov a zavesiť na suché slnečné miesto na niekoľko dní aby preschol. 


Ako sadiť cibuľu?


Pestovanie cibule je rovnako jednoduché ako v prípade cesnaku. Cibuľu je možné dopestovať aj so semiačok alebo sadeničiek, ale najjednoduchšie a najefektívnejšie je pestovanie cibuľky sadzačky.


Cibuľu je najvhodnejšie vysádzať v termíne medzi koncom marca a začiatkom apríla do upravenej pôdy a na slnečné miesto s dostatkom vlahy.

onion-4272907_1920jpg


Do kvetináča či upravenej hriadky zatlačíme cibuľku do 2 – 3cm pod povrch a prikryjeme hlinou. Cibuľky sadíme vo vzdialenosti 15 – 20cm  od seba. Pestovanie cibule si vyžaduje dostatok vody, ak pestujeme cibuľu v kvetináči, tak je potrebné na zálievku dbať o to viac. Ak je povrch hliny v kvetináči suchý, mierne ju polejeme.


Cibuľa je vhodná na zber v čase, keď je vňať začína žltnúť a postupne schnúť.

 

Teraz je jasné, že pestovanie cibule a pestovanie cesnaku si vyžaduje trošku času, ale nie je to nič náročné, čo by nezvládol aj pestovateť začiatočník. Vlastné pestovanie pomáha sa mierne odreagovať a zároveň si dopriať kvalitných surovín, resp. doplnkov stravy.