Sadenie ruží z odrezkov

Ruže patria ku klasike, niekto ich miluje, niekto ich považuje za prežitok a niekedy možno na ruže treba iba dozrieť. Každopádne som veľa krát narazila na mnohé triky, ako na rozmnožovanie a sadenie ruží z odrezkov, a hoci vyzerajú vtipne, rozhodla som sa, že konečne jeden vyskúšam.

Na tento pokus potrebujem zemiak, kvetináč so zeminou, med, minináradie, nožnice a samozrejme ružu, resp. odrezok z ruže, ktorú chceme rozmnožiť.  Ak je tu tá možnosť, vybrať by sme si  mali mladú silnú vetvičku, tá má najväčšiu pravdepodbnosť, že sa ujme.


new-rose-leaves-2090924_1920jpg


Postup je jednoduchý . 

1, Odstrihneme si jednu stonku ruže a ostriháme jej aj lístky resp. kvet ak má.

2, Namočíme koniec do medu

3, Zapichneme do zemiaku

4, Zemiak dáme do kvetináča so zeminou, ešte prikryjeme ďalšou troškou zeminy a polejeme. Ak je tu tá možnosť, môžeme kvetináč ešte prikryť kupolkou, skleneným pohárom alebo hoci aj odrezanou plastovou fľašou, hoci to nie je až také sympatické, ale poslúži vytvoreniu skleníkového efektu. 

5, Substrát udržiavame mierne vlhký a čakáme na prvé lístky.


obrazok k urzipng


Deň sadenia 4.5.2020. Držíme si palce, aby z toho niečo reálne aj narástlo.

Hádam 1. nový lístok budeme mať do 2 týždňov, aby pestovanie nebolo nudné, nekonečné a aby človek vedel, či to má zmysel. Verím, že to vyjde a toto sadenie ruží z odrezkov využijem aj v budúcnosti.