Tiny Houses, elegantné bývanie za rozumnú cenu

Cany nehnuteľností zaznamenali značný rast naprieč celou Európou, pričom Slovensko nie je žiadnou výnimkou. Vzhľadom na to, čoraz väčší počet jednotlivcov a rodín prijíma minimalistickejší životný štýl do ktorého spadá aj koncept malých domov, obydlí, ktoré sa zvyčajne pohybujú 30 štvorcových metrov, a ponúkajú jedinečnú zmes praktickosti, udržateľnosti a cenovej dostupnosti.

Existuje niekoľko dôvodov prečo sa ľudia rozhodnú pre život v mini dome. 


Príťažlivosť malých domov pramení z množstva faktorov, ktoré uspokojujú rôznorodú škálu životných štýlov a túžob. Pre niektorých to predstavuje vedomú snahu znížiť svoju environmentálnu stopu, minimalizovať spotrebu zdrojov a tvorbu odpadu. Malé domy často obsahujú energeticky účinné spotrebiče, udržateľné stavebné materiály a premyslené dizajnové prvky, ktoré podporujú harmonický vzťah k životnému prostrediu.


slobodajpg


Iní nachádzajú útechu v jednoduchosti a slobode, ktorú malé bývanie ponúka. Zbavením sa neporiadku a prebytku tradičných domovov sa jednotlivci môžu sústrediť na to, na čom skutočne záleží – na svoje vzťahy, vášne a osobný rast. Drobné domčeky podporujú ohľaduplnejší prístup k bývaniu, podporujú pocit vďačnosti a spokojnosti s toho, že majú menej.

Z ekonomického hľadiska predstavujú malé domy atraktívnu alternatívu ku konvenčnému bývaniu, ponúkajú nižšie životné náklady a väčšiu slobodu od dlhov. Vďaka zníženým hypotekárnym splátkam, účtom za energie a nákladom na údržbu môžu jednotlivci presmerovať svoje finančné zdroje na zážitky, cestovanie a osobné aktivity.


Najlepšie webové stránky a YouTube účty pre Tiny House  inšpiráciu.


Pre tých, ktorých zaujal koncept malých domov existuje množstvo online zdrojov ktoré poskytujú  inšpiráciu, rady a praktické tipy. Nižšie uvádyame niektoré z najlepších a najpopulárnejších  webových stránok a YouTube kanálov:

Webové stránky:


Tiny House Movement: https://en.wikipedia.org/wiki/Tiny-house_movement

The Tiny Life: https://thetinylife.com/

Tiny House Design: https://tinyhousedesign.com/plans/

Tiny House Swoon: https://www.motherearthnews.com/sustainable-living/green-homes/tiny-homes/

Tiny House Alliance: https://www.tinyhouseallianceusa.org/


YouTube Kanály:


Tiny House Nation: https://www.youtube.com/show/SC1NEB33nx85e3hDDzzqlXeQ?season=3&sbp=CgEz

Living Big in a Tiny House: https://www.youtube.com/channel/UCoNTMWgGuXtGPLv9UeJZwBw

Tiny House Tuesday: https://www.youtube.com/watch?v=Lp_9lzuX4lo

Faircompanies: https://www.youtube.com/watch?v=iMWNasB3SfU

Tieto platformy ponúkajú rozmanitú škálu obsahu vrátane virtuálnych prehliadok malých domov, stavebných návodov, rozhovorov s obyvateľmi malých domov a diskusií o sociálnom a environmentálnom vplyve Tiny House Nation Movement.

f6f84d38-6d5e-40b5-a139-5f06f21b1708jpg

Pohyb malého domu predstavuje posun v perspektíve, vedomé rozhodnutie uprednostniť zážitky a zmysluplné spojenia pred materiálnym majetkom a rozsiahlymi obytnými priestormi. Osvojením si jednoduchosti a udržateľnosti dláždia nadšenci malých domov cestu pre ohľaduplnejšiu a ekologickejšiu budúcnosť. Či už ako trvalé bydlisko alebo dočasné útočisko, malé domčeky ponúkajú jedinečnú príležitosť znovu objaviť pravú podstatu bývania.