Význam a možnosti kompostovania v byte

Nie je tomu tak dávno, čo bolo u nás kompostovanie len pre úzku skupinu eko-nadšencov, chatárov, či ľudí žijúcich v rodinných domoch so záhradami. Odvtedy doba pokročila natoľko, že sa z kompostovania stalo hobby a čoraz viac ľudí začína kompostovať aj v bytoch. Doma pripravený kompost je cenným zdrojom živín pre balkónové záhradky, či izbové rastliny alebo bylinky.

Kompostovanie v byte vyžaduje isté úpravy, avšak princíp zostáva vždy rovnaký.  


Kompostovisko by malo byť zakryté so správnym prísunom vzduchu, aby kompost nehnil, ale správne pracoval. Základným zdrojom bytového kompostu sú  šupky, pokazené ovocie a zelenina, kávová usadenina, či suché kvety. Vynikajúcim doplnkom sú vaječné škrupinky a zemina, napríklad z kvetináčov bazalky alebo mäty. Vhodné sú aj potraviny z domácnosti, no určite sa treba vyhnúť mliečnym výrobkom a uvareným potravinám, ktoré môžu spôsobovať nepríjemný zápach.

  

compost-419261_1920jpg

V prípade, že začne kompost nepríjemne zapáchať, znamená to, že je príliš vlhký, a treba ho premiešať so suchším materiálom alebo zeminou. A ak je naopak kompostovisko príliš suché, kompost nevzniká, musíme pridať živší materiál, ako šupky či nahnité plody.



Pri budovaní kompostu je dôležitá rovnováha mäkkých a tvrdých, ako aj suchých a čerstvých organických odpadov. Rovnako je dôležité kompost z času na čas posypať zeminou a premiešať. Premiešavaním sa kompost prevzdušňuje, čo urýchľuje proces kompostovania.