Vianočné oplátky

Vianočné oplátky sú neodmysliteľnou súčasťou vianočných sviatkov v mnohých krajinách sveta a Slovensko nie je výnimkou. Pred vianočnými sviatkami sa oblátky často rozdávajú ako darčeky. Oplátky taktiež predstavujú významnú súčasť štedrovečernej tradície. 


Vyskúšajte recept na domácu výrobu oplátok. 


Ingrediencie:

  • 1L mlieka
  • 600g hladkej múky
  • 250g kryštálového cukru
  • 80g rozpusteného masla
  • 1 celé vajce a 1 žĺtko
  • 1 vanilkový cukor 
  • anýz, škorica alebo muškátový oriešok podľa preferencie

oplatkove cestojpg


Postup:

  • Roztopené maslo zmiešame s cukrom.
  • Po lyžičkách pridávame múku a pomaly prilievame vlažné mlieko za neustáleho miešania.
  • Primiešame vanilkový cukor a korenie podľa preferencie.
  • Vymiešané cesto dáme na niekoľko hodín do chladu. Ak je príliš husté, pridáme ešte trocha vlažného mlieka.
  • Potom cesto nalievame lyžičkou na horúcu platňu stroja na oplátky. Aby sa cesto nelepilo, platňu potierame včelím voskom.

Vianočné oplátky sú chutným a tradičným vianočným pečivom, ktoré môžeme pripraviť aj doma na slano a aj na sladko s rôznym voňavyým korením podľa nášho výberu. Oplátky sú skvelou príležitosťou na stretnutie s rodinou a priateľmi, kedy ich určite potešíte domácimi oplátkami.