Vianočné oplátky sú neodmysliteľnou súčasťou vianočných sviatkov v mnohých krajinách sveta a Slovensko nie je výnimkou. Pred vianočnými sviatkami sa oblátky často rozdávajú ako darčeky. Oplátky taktiež predstavujú významnú súčasť štedrovečernej tradície.
Vyskúšajte recept na domácu výrobu oplátok.
Ingrediencie:
- 1L mlieka
- 600g hladkej múky
- 250g kryštálového cukru
- 80g rozpusteného masla
- 1 celé vajce a 1 žĺtko
- 1 vanilkový cukor
- anýz, škorica alebo muškátový oriešok podľa preferencie
Postup:
- Roztopené maslo zmiešame s cukrom.
- Po lyžičkách pridávame múku a pomaly prilievame vlažné mlieko za neustáleho miešania.
- Primiešame vanilkový cukor a korenie podľa preferencie.
- Vymiešané cesto dáme na niekoľko hodín do chladu. Ak je príliš husté, pridáme ešte trocha vlažného mlieka.
- Potom cesto nalievame lyžičkou na horúcu platňu stroja na oplátky. Aby sa cesto nelepilo, platňu potierame včelím voskom.
Vianočné oplátky sú chutným a tradičným vianočným pečivom, ktoré môžeme pripraviť aj doma na slano a aj na sladko s rôznym voňavyým korením podľa nášho výberu. Oplátky sú skvelou príležitosťou na stretnutie s rodinou a priateľmi, kedy ich určite potešíte domácimi oplátkami.